Négy-öt újabb vérfertőzési esetről értesültek a Baranya megyei családsegítők azután, hogy egy nagypapa Pellérden megrontotta halmozottan fogyatékos unokáját. A rendőrség egy friss esetről tud: az apát azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert már jóideje közösülésre kényszerítette a lányát.

Több, vérfertőzéssel kapcsolatos jelzés érkezett a pécsi Esztergár Lajos Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálathoz azután, hogy napvilágot látott: a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megrontotta lányunokáját. A pellérdi eset november végén került nyilvánosságra.

Azóta kiderült, hogy a pellérdi bűnügyben szereplő kislány halmozottan fogyatékos, siket-néma.

A Dunántúli Napló beszámolója szerint a pécsi családvédelmi szervezet vezetője, Kálmány-Pap Ágnes közölte: már azokban az esetekben is feljelentést tettek a rendőrségen, amelyekben pusztán a vérfertőzés gyanúja is felmerült.

Takátsy Zoltán, a megyei rendőrség sajtóreferense a Velvetnek egy újabb bűnügyet említett, amelyben az öttagú család feje egy-két éve rendszeresen közösülésre kényszerítette 14 éves lányát.

Az apa nem alkalmazott testi erőszakot, szóval bírta rá a közösülésre a lányt, aki egy pécsi ismerősének panaszolta el hányatatott sorsát - mondta a Velvetnek a sajtóreferens. - A lány ezután tett feljelentést.

Az apát előzetes letartóztatásba helyezték, és a szakértők megkezdték a DNS-minták vizsgálatát.

A Baranya megyei lapnak is nyilatkozó sajtóreferens elmondta azt is, hogy egy hasonló ügyben az azóta hat éves börtönbüntetésre töltő apa a 13 éves lányával erőszakoskodott és közösült. A férfi pornóújságokokból nézte ki ki a pozitúrákat, amelyeket a kislányán kívánt kipróbálni.

"Az óriási nehézséget és problémát [...] az jelenti, hogy talán nincs még egy olyan területe a családsegítésnek, gyermekvédelemnek, ahol ilyen magas lenne a lappangó esetek száma" - nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Kálmándy-Pap Ágnes.