horoszkóp

Letartóztatták a kanadai pedofilt

2007.10.20. 09:52
Évek óta keresték azt a kanadai, pedofíliával vádolt férfit, akit most Thaiföldön ért utol az Interpol. Christopher Neil néhány áldozatának képe már évek óta kering az interneten, legalább tizenkét gyerekkel fajtalankodott, a legfiatalabb hatéves volt. Ha elítélik, húsz év börtönt is kaphat.

A világméretű hajtóvadászat után péntek reggel tartóztatták Christopher Neilt az Interpol emberei Thaiföld északkeleti részén, Bangkoktól mintegy 250 km-re. A rendőrök elmondták, hogy Neil, akit megbilincselve, fején egy kék pólóval szállítottak a kapitányságra, elismerte, hogy ő a keresett férfi, de többet nem volt hajlandó mondani – számol be róla a Reuters.

Neilhez nagyjából kétszáz pedofil képet kötnek, az Interpol tizenkét áldozatát azonosította – a legfiatalabb hatéves.

Egy hét alatt elkapták

Sokáig keresték, a sikeres elfogás viszont néhány nap alatt összejött. Németországban három éve kerestek egy Vico – ez Neil álneve – névre hallgató interneten felbukkant pedofilt, aki kambodzsai és vietnámi gyerekekkel fajtalankodott. A német rendőrség nemrég sikeresen kibogarászott egy használható képet a férfi fotói közül, ez indította be az eseményeket.

Eközben Neil a közelmúltban regisztrálta magát a Dél-Koreában oktató angoltanárok jegyzékébe, valamint Thaiföldön is tanított angolt, így nem volt ismeretlen az országban. Hétfőn az Interpol a thaiföldi rendőrséggel közösen sikeresen azonosította a férfit – írja a kanadai La Presse.

A férfi csütörtökön ment át Dél-Koreából Thaiföldre, és végül a barátja mobiltelefonjának jeleit lekövetve találták meg. Dél-Koreát azért hagyta el, mert hétfőn két tinédzser azzal gyanúsította meg, hogy Neil orális szexért fizetett nekik, amikor még fiatalabbak voltak.

A kanadai rendőrség annak ellenére megőrizte hűvösségét, hogy jelenleg az egész világon úgy beszélnek Christopher Neilről, mint az elfogott kanadai pedofilról. „Amennyiben kanadai, a lehető leggyorsabban vissza kell szállítani az országba” - mondta Mélanie Larouche A gyerekek elleni erőszak nemzeti koordinációs központjának vezetője. A Radio Canada arról adott hírt, hogy a férfi családja együttműködik a rendőrséggel, és teljesen sokkolta őket a hír, mert Neil már legalább öt éve tanított külföldön angolt.

A kanadai törvények értelmében lehetőség nyílik arra, hogy valakit kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményekért akkor is elítéljenek, ha ezt külföldön tette, de a kiadatás eddig még nem került szóba.

Az anyaország mellett a kambodzsai hatóságok is ki szeretnék hallgatni Neilt, hátha össze tudnak rakni egy megalapozott vádat. „Meg akarjuk tudni, hogy Kambodzsában is elkövetett-e ilyen bűncselekményeket. Ha ez így van, akkor megkeressük az áldozatokat, és pert indítunk ellene” – mondta le Keo Vannthan a kambodzsai rendőrség részéről a Reutersnek.