horoszkóp

Gyereket a hűtőből

2005.09.10. 12:00
Elmúlt 30 éves, szingli, és azon kapja magát, hogy egyre többször jut eszébe a biológiai órája? Most kap egy kis időt: magyar kutatók kidolgozták az eljárást, amivel a petesejt is lefagyasztatható.

Manapság jól érzékelhető tendencia, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket: ennek oka a karrieren kívül lehet az is, hogy egyre több a szingliként élő nő, akik egyelőre nem találták meg az apának alkalmas jelöltet. Mit tehet azonban az a szingli, aki lassan kifut az ideálisnak mondott gyerekvállalási életkorból, és még mindig sehol senki a láthatáron? Férfiak esetében eddig is volt megoldás: lefagyasztott spermából már eddig is bármikor előállítható volt a trónörökös. Egyedülálló nő számára azonban eddig nem nagyon létezett más lehetőség, mint az egyre inkább ketyegő biológiai órára hivatkozva az ágyába rángatni az első szembejövőt - ami persze semmilyen szempontból nem nevezhető ideális megoldásnak.

Csakhogy

A napokban született meg Magyarországon az első, lefagyasztott petesejtből, mesterséges megtermékenyítéssel fogant egészséges csecsemő a János Kórházban lévő Budai Meddőségi Centrumban. A dolog jelentősége abban áll, hogy ivarsejtből a közelmúltig csak spermiumokat, illetve már megtermékenyített petesejtet, azaz embriókat tudtak ezzel az eljárással tartósan tárolni, a petesejt sejtkomponensei azonban olyan érzékenyek, hogy csak most sikerült kikísérletezni azt az eljárást, amellyel sikerült károsodás nélkül mélyhűteni a női ivarsejtet.

Ez új eljárás megoldást jelenthetne akár az egyedülálló, ám később még gyereket akaró szinglik problémájára is - gondolta a Velvet, de a dolog persze nem ilyen egyszerű. Ez nem úgy megy, hogy az ember beugrik egy délután petesejtet fagyasztatni, pár évvel később pedig előveszi a hűtőből - tudtuk meg dr. Kanyó Katalin biológus-kémikustól, a Meddőségi Centrum munkatársától.

Az ivarsejtek fagyasztását alaphelyzetben akkor végzik el, ha a donor olyan orvosi kezelés előtt áll - például rákbetegség miatt sugárkezelést kell kapnia - , amelynek során elveszítheti termő- illetve fogamzóképességét. A gyógyulás után ilyenkor a lefagyasztott ivarsejtekből mesterséges megtermékenyítés útján lehet gyereke a betegségen átesetteknek is, és mindezt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Fridzsiderszex

A gyerekvállalási kor kitolódása és a tudatos családtervezés miatt azonban most már az is lehetséges, hogy aki később szeretne gyereket, az előre gondoskodhasson a megfelelő minőségű sejtállomány elraktározásáról. 35 éves kor felett ugyanis az ivarsejtek kromoszómái fokozatosan tönkremennek, 40 éves kor felett pedig felgyorsul ez a folyamat - mondta el Kanyó doktornő. Mos már azonban megoldást jelenthet erre, ha a tudatosan karrier- és családtervező szingli 20-25 éves korában letároltatja pár petesejtjét, és ha családalapításra kerül a sor, a "hozott anyagból" dolgoztat. Ilyenkor még annyi előnye is van a "hagyományos" lombikbébi-programhoz képest, hogy az ily módon tárolt petesejtek a mélyhűtés évei alatt nem öregedtek, tehát kromoszómaállományuk is ideális állapotban van.

Ez egész egyszerűnek tűnhet, azonban korántsem az. Először is azért, mert nem olcsó mulatság: az OEP csak akkor támogatja a sejt-lefagyasztást ha orvosi oka van, tehát ha az előbbiekben már leírt szervi vagy daganatos megbetegedés indokolja. Az előrelátó családtervezés azonban saját finanszírozású luxus: a petesejt lefagyasztatása várhatóan 500-800 ezer forint körüli összegbe fog kerülni a Meddőségi Centrumnál, tudtuk meg dr. Kanyótól. Mivel a módszert ők dolgozták ki, ezért máshol egyelőre nincs is lehetőség erre. A fenti összeghez hozzáadódnak még a lombikbébi-program költségei is, mert a saját petesejthez csak mesterséges megtermékenyítéssel visszaültetett embrió formájában lehet ismét hozzájutni.

Karrier, otthon, család

Ha tehát legkésőbb 45 éves korunkig - ez a programban való részvétel felső korhatára - összehoztuk a biztos karriert, a lakást, kocsit, bankbetétet és a nyaralót, és mindehhez még egy alkalmas apajelöltet is találtunk végre, akkor egy közjegyző által hitelesített, a házassági vagy élettársi kapcsolatot igazoló okirattal jelentkezhetünk a kórházban. Itt a férj/élettárs spermájával elvégzik a petesejt mesterséges megtermékenyítését, majd az embriót visszaültetik a hormonkezelésekkel felspannolt édesanya méhébe.

Ez azonban az optimista verzió: akinek ugyanis továbbra sincs legalább élettársa, vagy mondjuk van ugyan, csak például szintén nő, az továbbra sem lehet édesanya. Lombikprogramban ugyanis a jelenleg hatályos vonatkozó törvények szerint Magyarországon egyedülálló nő nem vehet részt, a leszbikus párkapcsolatot pedig a magyar jogszabályok nem ismerik el. Kézenfekvő volna persze, hogy ilyenkor megkérjünk egy kedves közeli férfiismerőst, hogy vállalja már el - papíron - a férj vagy élettárs szerepét: "Nem vagyunk nyomozó hatóság: ha bemutatják a közjegyzői okiratot, mi nem vizsgáljuk, hogy ténylegesen együttélnek-e a jelentkezők" - mondja dr. Kanyó.

Nem várt szövődmények

Ez a megoldás azonban valódi barátságpróbának bizonyulhat: a kedves ismerősnek ugyanis ez esetben azzal is számolnia kell, hogy gyorsan a kórház egy félreeső helységében fogja találni magát édes kettesben egy petricsészével; valamint jó, ha azzal is tisztában van, hogy papírférjként, ha valódi házastárs nem is, de biológiai édesapa lesz, ami szövevényes jogi kérdéseket is felvet.

Ez nagyon összetett és bonyolult családjogi helyzetet eredményezhet - véli Dr. Parti Tamás közjegyző, a Közjegyzői Kamara szóvivője. Először is azért, mert ha nem valós az élettársi kapcsolat, akkor közokirat-hamisítást követ el a két fél, mikor ennek ellenkezőjét tanúsítja a közjegyző előtt. Emellett a biológiai apa hiába mond le szerződésben a képviseleti jogról, hatalmazza fel a másik felet egyedüli felügyeleti jogra, mindenképp jogi viszonyban marad a gyerekkel. "Vérségi kapcsolat esetén a magyar jogszabályoknál az az alapelv, hogy az utóbb beállt körülményváltozásokra is alapítható igény. A gyermek például törvényes örököse lesz vér szerinti édesapjának, hacsak ki nem tagadják, ami szintén egy bonyolult jogi eljárás. Emellett ott a tartási kötelezettség, ami bármikor érvénybeléphet, ha az anya körülményei rosszra fordulnának" - mondta el dr. Parti, és ezzel még csak ízelítőt adott a lehetséges jogi szövevényekből.

Nagyon bonyolult, és nem is teljességgel szabályozható családjogi kérdéseket vet fel tehát pár kóbor hímivarsejt igénybevétele, ráadásul rengeteg pénzbe kerül az, hogy ebből a sejtcsomóból gyerek legyen, aki kamaszként úgyis csak egy rakás problémát okoz, később pedig bedug bennünket az elfekvőbe. Az erre fordítandó pénzből érdemes inkább előre lekötni egy kellemes apartmant egy luxus-nyugdíjasotthonban, a köztes időszakot pedig kutya- vagy macskatartással áthidalni.
Vagy mégiscsak az ágyba rángatni az első szembejövőt.