Menopauza után is termékenyek a nők?

2004.03.12. 12:02
Szenzációnak ható bejelentést tettek amerikai tudósok, miszerint a petefészek az eddigi orvosi állásponttal ellentétben a születés után is termel petesejteket. Amennyiben az egereken végzett kutatás következtetései az emberekre nézve is beigazolódnak, a felfedezés új távlatokat nyithat a menopauza elleni küzdelemben: nők millióinak az életét változtathatja meg, és teheti jobbá.
A Nature folyóiratban publikált tanulmány - amelyet a bostoni Massachusetts kórház munkatársai készítettek - a nők termékenységével kapcsolatos fél évszázados teóriákat borít fel, azzal az állítással, miszerint a petefészeknek vannak "rejtett tartalékai". Az új felfedezésre alapozott terápia - amely sokkal természetesebb eljárás, mint az eddigi hormonpótló terápiák - nagyban kiterjeszthetné a gyermekvállalás éveit, segít megőrizni a fiatalos életerőt.

A felfedezés lényege, hogy a nők petefészke születéskor nem tartalmazza az összes petesejtet, mint azt eddig hitték, hanem a sejtek még a születés után is termelődnek. Ráadásul ezek a petesejtek ugyanúgy új tüszőket formálnak, ami hormontermelést eredményez. Ez az ismeret előrevetíti a menopauza szabályozásának lehetőségét, emellett valószínűleg segítséget nyújthat a kemoterápián átesett nők termékenységének megőrzésében is, azáltal, hogy elősegítheti a petefészek szöveteinek átültetését.

A legtöbb orvos még szkeptikus

Dr Marian Damewood, a termékenységi gyógyszerekért felelős amerikai társaság elnöke szerint a 25 évvel ezelőtti mesterséges megtermékenyítés bevezetése óta ez a felfedezés lendíthet a legtöbbet a reproduktív gyógyszerek fejlesztésén. A régi dogma hívői azonban egyelőre szkeptikusak, és nem fogadják el az új eredményeket. A kutatást ugyanis egereken végezték, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az embereknél is hasonló a helyzet. "Igencsak meglepődnék, ha igaznak bizonyulna ez az állítás. Mi még mindig úgy gondoljuk hogy a petesejttermelés abbamarad a születés után." - mondja Rogen Gosden professzor.

Jonathan Tilly professzor szerint azonban ezek az alapvető biológiai felfedezések mindet megváltoztathatnak az orvostudomány ezen területén. Szerinte, ha ez a felfedezés igaznak bizonyul, az egész női termékenységi rendszert újra kell gondolni.

Alternatív módszerek a mesterséges megtermékenyítésben

A kutatást végzők azonban bizonyosak abban, hogy vannak születés után termelődött petesejtek, és ezzel a felfedezéssel már el lehet kezdeni gondolkodni a petefészek öregedésének késleltetésén, és a termékenységi időszak kitolásán. A kutatás azt a kérdést is szeretné behatóan körüljárni, hogy vajon az olyan körülmények, mint a dohányzás, a kemoterápia, vagy bármilyen sugárzás elősegíti-e a petefészek idő előtti öregedését.

Ezen petesejteknek korai stádiumban való eltávolítása és tárolása alternatívát kínálhat a mesterséges megtermékenyítésben alkalmazott jelenlegi módszerekre, ahol a már érett petesejteket emelik ki a petefészekből. A kutatók szerint azonban ezeknek a sejteknek a termelése 30 év felett csökken, és ezért csökken a teherbe esés esélye is 30 éves kor után, nem pedig azért mert a születéskor meglévő petesejtkészletek kiapadnak.