Hűvösen fogadták a meleg pingvineket az amerikai szülők

2006.11.19. 16:43
Nagy felháborodást keltett egy amerikai kisváros lakói közt egy gyerekkönyv, amelyben két hím pingvin családot alapít. A szülők szerint a könyv káros hatással lehet a gyermekek lelkivilágára, ezért el akarják érni, hogy a könyvtárban ne férhessenek hozzá.

Hűvösen fogadták a szülők azt a képes gyerekkönyvet, melyben két hím pingvin közösen próbál felnevelni egy pingvinfiókát. Az "And Tango Makes Three" című mesekönyv igaz történeten alapul: a New York-I Central Park állatkertjében valóban megesett, hogy két hím pingvin örökbefogadott egy megtermékenyített tojást, és sajátjukként nevelték fel a belőle kikelt fiókát.

A szülők szerint káros lehet

A St. Louistól 11 mérföldre lévő 11 ezer lakosú Shiloh kisváros lakosai közül páran azonban homoszexuális felhangokat véltek felfedezni ebben a történetben, ami szerintük káros hatással lehet a gyermekek lelkivilágára. Ezért azt próbálják elérni, hogy a könyvet helyezzék át az iskola könyvtárának olyan részlegére, ahol gyerekek csak szülői felügyelettel férhetnek hozzá. A városka ügyésze szerint azonban egy ilyen akció cenzúrának minősülne. Jennifer Filyaw ezért egyelőre nem távolíttatta el a könyvet a gyerekkönyvek részlegéből: szerinte a könyv "imádnivaló", és nagyon is megfelel a korhatárbesorolásnak, azaz 4 és 8 éves kor közt. "Úgy érzem, a könyvtár feladata az, hogy az egész lakosságot szolgálja" - mondta el az AP hírügynökségnek nyilatkozva. "A társadalom pedig különböző családokból épül fel, más és más vallással és hitvilággal".

Az ellenzők közül Lilly Del Pinto nyilatkozott az AP hírügynökségnek. Az ötéves kislány édesanyja először maga is bájosnak találta a könyvet, ám amikor már félig elolvasta lányának, aggasztani kezdte az, hogy "az állatgondozó szerint a két pingvin bizonyára szerelmes egymásba". Del Pinto jelezte észrevételeit lánya tanárjának, aki azonban azt mondta, nem ismeri a könyvet, és Filyawhoz irányította a lánya lelki fejlődéséért aggódó édesanyát. "Nem mentem én neki vasvillával, mindössze választ akartam kapni a kérdésemre" - védekezik Del Pinto, aki maga is egyetért azzal, hogy a könyvet kivenni a gyerekkönyvtárból cenzúra volna.

Tudományos ismeretterjesztés

A könyvet máshol sem üdvözölték kitörő örömmel: év elején hasonló kifogásokkal kereste meg pár szülő a Savannah városi Rolling Hills' Közkönyvtárat. Barbara Read, a könyvtár igazgatónője nem érezte magát kellően kompetensnek a kérdésben, ezért konzultált a kansasi állatkert illetékeseivel, valamint az oklahomai egyetem állattani tanszékével, és mindkét helyről azt a választ kapta, hogy az elárvult kölykök örökbefogadása nem szokatlan az állatvilágban. Az igazgatónő ezért annyit tett, hogy a könyvet áthelyeztette a könyvtár szépirodalmi szekciójából a természettudományos témájúak közé, mivel szerinte így "biztosan nem vezet félre senkit".