Új gépet vettek Piri néninek a fórumozók

vb
2004.04.11. 21:11
Piroska néni Komáromban él az Idősek Otthonában, ahol több mint két éven át egy öreg ütött-kopott, de főleg csigalassúságú géppel csatlakozott a világhálóra. Március elején azonban néhány fórumlakó titokban összefogott, és megindította a "Pirike projektet".
Amikor február végén Piroska néninél jártunk, magunk is meggyőződtünk arról, hogy a nyugdíjas tanítónő gépe egy 286-os lomhaságával döcög - ha éppen nem fagy le.

Ezt a fórumlakók is megneszelték, és összefogtak, hogy beszerezzenek Piroska néninek egy jó minőségű számítógépet. Az eset példaértékű - bár nem teljesen egyedi -, és egyúttal ékesen bizonyítja, amit mindig is sejtettünk: amellett, hogy az internet kapcsolatokat bomlaszt, függővé tesz, pornolizál és gerincproblémákat okoz, magasztos emberi célok megvalósítására is alkalmas.

Akció a színfalak mögött

Ilyen volt
"Pirike soha nem panaszkodott, csak megjegyezte - ha kérdeztük, miért nem 'jött' -, hogy igen lassú a gépe, kevés a memóriája is, de mint mondta, ennek is örült" - mondta érdeklődésünkre NagyonI, az egyik főszervező topiktárs az ötvenen felüliek fórumáról.

NagyonI felvetette, hogy a fórumozók segítségével lecserélhetnék Piroska néni ősöreg gépét, ezért körbe küldött egy emailt. Az akció természetesen a színfalak mögött zajlott, melyből az érintett mit sem sejtett.

Anonim összefogás

Több mint egy tucat felhasználó ajánlotta fel segítségét, ráadásul úgy, hogy sokan személyesen nem is ismerték egymást: ahogy Kdezsoe (a másik főszervező) fogalmazott, a topic társak "nicknevük 'arctalansága' mögül kibújva" is lelkesen segítettek. "Amint elküldtem az ismeretleneknek a leveleket, azonnal meg is bántam: mi lesz, ha valaki megvádol, hogy saját céljaimra akarok pénzt szerezni?" - számolt be kételyeiről NagyonI. "Ebbéli aggályaimat a lelkes felajánlások feledtették. Február 23-án mentek el az első levelek, és március 15-re Piri néninél volt a gép."
Piroska néni csak pár nappal az akció finisbe érése előtt szerzett tudomást a dologról, amikor már elkerülhetetlenné vált az időpont-egyeztetés.

Használati utasítás és képviselőfánk

Ilyen lett
Fotó: kdezsoe (egy fórumozó)
Kdezsoe feleségével kocsiba ült, és elszállította Komáromba a számítógépet. "A régi gépet lementettem, és átraktam mindent az új gépre" -írja. "Egy kis használati útmutatás és két tucat - fantasztikus - képviselőfánk elfogyasztása után magára hagytam Pirikét az új gépével, ami nem annyira új, de nagyságrendekkel jobb a réginél. Pirike nagyon örült, nekem pedig életem egyik legszebb napja volt az a nap."

"Nem tudom elmondani milyen boldogság ez nekem - tákjékoztatott minket Piroska néni. "Nagyon örülök neki. De - ha lehet - még nagyobb az az öröm, amit a tudat ad: törődnek velem!"
A fórumozók pedig biztosítanak minket, a segítség továbbra sem fog elmaradni, amennyiben Pirike néni ismét elszólja magát, azonnal újraindul a "Pirike projekt."

Régi gép vs. új gép
"Pirike régi gépe Pentium 166Mhz-es volt, 32Mb RAM-mal, 2Gb-os Winchesterrel. Az "új" egy Compaq Deskpro EN SFF (az SFF azt jelenti, hogy mini formátumú, direkt Pirikének gyártotta a Compaq, hogy elférjen azon az aprócska asztalán) :))) Komolyra fordítva: Compaq Deskpro 500Mhz-es Pentium II, 128Mb RAM, 6Gb Wincsi, Compaq billentyű és egy 15"-os Sony Trinitron monitor. A monitor érdekessége, hogy az Ön fotói alapján állapítottuk meg, hogy a régi monitor egy irdatlan régi, szemkifolyatós típus. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy ez így nem mehet tovább, monitor is kell Pirikének! A monitor egyébként egyik topictársunk egyszemélyi felajánlása volt a nemes ügyhöz." - írja Kdezsoe.