Ásványvizes arckrémmel a pirulás ellen

MTI
2004.03.23. 16:16
Huszonöt éves kor felett az érzékeny bőrű nők 60 százaléka panaszkodik bőrpír kialakulására, ám ezek a panaszok ma már jelentős mértékben gyógyíthatóak.
A nők jelentős részének a bőre érzékeny, vékony és sérülékeny. Az ilyen bőrtípus különösen érzékenyen reagál a különféle hatásokra. Általános jellemzője, hogy a kipirulást égő érzés kíséri.

Négy szakasz

Négy szakaszt különböztetnek meg a kozmetológusok a bőrpír kialakulásánál, az első, amikor az arc hirtelen elpirul - ez nem okoz panaszokat, inkább bájos jelenség, főleg a fiatal lányoknál, jóllehet, egyeseket idősebb korban már zavar ez a hajlam. A második szakaszt gyulladásos bőrpírnek nevezik a bőrgyógyászok, amelyet másképpen állandósult eritémának is hívnak. Tünetei: kiterjedt piros foltok, érzékeny bőr, vérbőség, főleg az orcákon. A harmadik szakaszban megjelennek az apró, piros, vagy lilás erecskék és hajszálértágulatok. A negyedik szakasz a legsúlyosabb állapot: a pattanásokat olykor antibiotikumokkal szükséges kezelni.

Modern eszköz

Ezért is kísérte nagy érdeklődés a világ egyik legnagyobb francia kozmetikai vállalatának keddi, budapesti sajtótájékoztatóját, ahol hatásos hidratáló krémeket ajánlottak a zavaró bőrpír kezelésére. A gyógyszertárakban kapható és gyógyvíz felhasználásával készült készítmények megakadályozhatják a súlyosabb problémák kialakulását.

Tradicionális megoldások

Mindazonáltal nem árt betartani a klasszikus, hasznos tanácsokat: kerülni a hirtelen hőmérsékletingadozásokat, a fűszeres ételeket, az élénkítő szereket, az alkohol és a forró ételek fogyasztását.

Érdekes módon, a kozmetikusok nem ajánlják a tiszta víz használatát, mert az érzékeny bőr hidrolipid rétegét ez károsíthatja. A termálvizes frissítő permet hatásosabb. Ügyes sminktrükk, ha a piros foltok elfedésére zöldes árnyalatú korrektort használunk.