A lengyel törvények drákói szigorral kiállnak az abortusz ellen, gyakorta még akkor sem engedélyezik azt, ha a terhesség megtartása veszélyezteti az anya egészségét. Az Európai Emberi Jogok Bírósága és a Lengyel Nőkért és Családért Egyesület tehetetlen, de már háborog.

Alicija Tysiac, háromgyerekes lengyel nő látása drasztikus romlásnak indult, miután életet adott harmadik gyermekének. Mivel orvosai már első terhességénél figyelmeztették ennek veszélyére, a nő már attól tart, hamarosan meg fog vakulni. A mélységesen katolikus Lengyelországban illegális az abortusz, hacsak a szülés nem veszélyezteti az anya egészségét. Az egyedülálló Tysiac jogosult lett volna az abortuszra, mivel mikor 2000-ben harmadjára is teherbe esett, az orvosok megmondták neki, hogy a szüléssel komoly veszélynek teszi ki a látását. Mindezek ellenére a lengyel kormány visszautasította kérelmét a terhesség megszakításra.

Európa az anya mellett

A nő mára szódásüveg vastagságú lencsével kénytelen szemüveget hordani, és még így sem látja a másfél méternél távolabbi tárgyakat. Egyedülálló anyaként szinte lehetetlennek érzi, hogyan lesz képes felnevelni három gyerekét havi 140 Euróból (35 ezer forint).

Lengyelország egyike az abortuszt legkomolyabban vevő országoknak, és bár az Európai Emberi Jogok Bírósága nem tud ezen változtatni, azt megállapíthatják, hogy a döntés megsértette Tysiac személyiségi jogait.

A kommunista Lengyelországban szabad volt

A Lengyel Nőkért és Családért Egyesület elnöke már régóta küzd az abortusztörvény ellen, mivel nagyon kevés nőnek engedélyezik Lengyelországban a terhesség megszakítását. Wanda Nowiska a BBC News-nak elmondta, a lengyel abortusztörvény szigorúbb, mint bármely más törvény. "Mindössze kétszáz abortuszt engedélyeznek évente. Ebből már látszik a probléma nagysága."

Az abortusz még a kommunista időkben engedélyezett volt Lengyelországban, de a rendszerváltás után az újjáéledő katolikus egyház támogatta a törvényhozást. Így már csak három esetben vetetheti el egy nő a gyermekét, ha a szülés veszélyezteti az anya életét, ha bizonyított, hogy a magzat van életveszélyben, illetve, ha a terhesség nemi erőszak következménye.