horoszkóp

Elnöknő vezeti Chilét és Libériát

2006.01.18. 09:39
Chilében és Libériában női elnököt választottak. Az egyik egy világhírű futballistát, a másik egy multimilliomos vállalkozót hagyott maga mögött.

Hétfőn beiktatták Libéria első női elnökét, Ellen Johnson Sirleafet. Afrika első női elnökétől a világ azt várja, hogy új, békés korszakot nyisson az ország életében, a 14 évig tartó véres polgárháború után, amelyben 200 ezren vesztették életüket.

Kiütötte a focistát

Ellen Johnson Sirleaf

A novemberben tartott választások második fordulóján mindenki meglepetésére az Amerikában végzett, 67 éves közgazdász Ellen Johnson Sirleaf nyert, maga mögött hagyva a George Weah-t, az előző évszázad legjobb afrikai játékosának választott egykori Milan- játékost. A voks kimenetele nem csak az ellenfél személye miatt lepte meg a világ közvéleményét, hanem azért, mert Afrikában ekkora sikere még egy női politikusnak sem volt.

Nagy ígéretek és híres vendégek

Mindjárt beiktatása után az elnök korrupció elleni küzdelmet és gyökeres változásokat ígért. Ehhez új kabinetje nyújt majd segítséget, amelyet emberjogi aktivistákból és nemzetközi pénzintézetekben tapasztalatot szerzett közgazdászokból állított össze. A beiktatási ünnepségen részt vett Condoleeza Rice, amerikai külügyminiszter és Laura Bush, az amerikai elnök felesége is. "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy egy ilyen történelmi eseményen vehetünk részt" nyilatkozta közvetlen a ceremónia előtt a First Lady.

Az egyedülálló anya nyert

Michelle Bachelet

Chilében az 54 éves Michelle Bachelet nyerte a január 15-i elnökválasztást. A dél-amerikai ország első női államfője végzettsége szerint gyermekorvos, egyedülálló anyaként két apától három gyermeket nevel. Az 1990 óta kormányzó balközép koalíció jelöltje a szavazatok 53,5 százalékát kapta.

Michelle Bachelet apját, aki a chilei légierő tábornoka volt, a diktatúra idején halálra kínozták. Augusto Pinonchet diktatúrája (1973-1990) idején őt is börtönbe zárták és bántalmazták, majd öt emigrációban töltött év után, amely alatt főként az NDK-ban élt, csatlakozott az akkoriban még titkos ellenzéki mozgalomhoz. 2000-ben egészségügyi miniszter, 2002-ben pedig honvédelmi miniszter lett.