Pert vesztettek a prostituáltak

MTI
2004.04.29. 10:18
A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán hatályon kívül helyezte a prostituáltak egyesületének kedvező korábbi jogerős ítéletét, a védett övezetek kijelölése ügyében; az egyesület elnökének közlése szerint a per tényleges vesztesévé a lakosság vált.
"Ez a törvény befuccsolása! Az önkormányzatok türelmi zónát nem jelölnek ki, hatósági bizonyítványt nem lehet kérni, a lányokat viszik be. Jogállami katasztrófa!" - jelentette ki a prostituáltak szervezetének jogi képviselője a felülvizsgálati eljárást követően. Kárpáti József hozzátette: elképzelhető, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a jogállamiságot ért sérelem miatt.

Harc a legális műkodésért

A szerdai döntés előzménye, hogy a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete több fővárosi kerület jegyzőjénél kérte: adjanak ki hatósági bizonyítványt arról, hogy mely utcák védettek, hol űzhető legálisan a prostitúció. A törvényi szabályozás egyrészt arra ad lehetőséget, hogy az önkormányzatok területükön türelmi zónát jelöljenek ki, ahol legális a prostitúció. Másrészt az 1999-ben életbe lépett maffiatörvény rendelkezik arról, hogy tilos a prostitúció a védett övezetekben, amelyek többi között az iskolák, egyházak és közintézmények, diplomáciai testületek környékén találhatók.

Miután az önkormányzatok évek óta vonakodnak türelmi zónákat kijelölni, a prostituáltak egyesület kérte a jegyzőktől a védett övezetről szóló hatósági tanúsítványt, melynek birtokában a lányok, például az intézkedő rendőr előtt tudják igazolni, hogy a védett övezeten kívül legálisan űzik mesterségüket. A hatósági bizonyítványok kiadásáért indított államigazgatási eljárásokban első fokon a jegyzők, másodfokon pedig a Fővárosi Közigazgatási Hivatal elutasította az egyesület kérését, ezért fordultak bírósághoz.

A közigazgatási perben tavaly a Fővárosi Bíróság jogerősen az egyesületnek adott igazat, amiből az következett, hogy a kerületeknek ki kell adniuk a védett övezetekre vonatkozó hatósági bizonyítványokat, ám ez ellen a Fővárosi Közigazgatási Hivatal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A felülvizsgálati eljárásban a LB szerdán úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletét.

Az egyesület nem védheti a prostituáltakat

A szóbeli indoklás során részben formai érvekre hivatkozott az LB, e szerint az egyesület nem léphet fel a prostituáltak érdekében a hatósági eljárás során, mert erre jogszabály nem hatalmazza fel. Az egyesületnek meghatalmazást kellett volna kérnie tagjaitól mielőtt hatósági bizonyítványért folyamodik, pereskedik.

De ezen túlmenően a Legfelsőbb Bíróság kimondta azt is, hogy a jegyzők nem adhatnak ki a védett övezetekre vonatkozó hatósági bizonyítványt, mert ezzel a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási hatáskörét vonnák el. Kárpáti József ügyvéd, az egyesület jogi képviselője az ítélethirdetés után újságíróknak azt mondta: a türelmi zónák kijelölésének meghiúsulása után most a védett övezeteket feltüntető hatósági bizonyítványért folyamodás útja is bezárult. Az ügyvéd kijelentette, az LB ítélete után a törvény megbukott, rendelkezései alkalmazhatatlanok.

Önkorlátozást gyakoroltak

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke az MTI-nek megküldött közleményében tudatta: mindeddig a prostituáltak - türelmi zóna hiányában - önkorlátozást gyakoroltak, külterületeken, a lakóingatlanoktól távol jelentek meg, és nem az adott település összes védett övezetén kívüli részén. Mivel nem kapnak hatósági bizonyítványt, ezentúl, a törvény adta jogaikkal élve megjelennek majd minden, védett övezeten kívüli területen, tehát akkor is, ha az a lakóövezet része - olvasható Földi Ágnes közleményében.

Az egyesület elnöke szerint a lakosság kényszeríti majd ki az önkormányzatoktól a törvények betartását, a türelmi zónák kijelölését, miután a lakossági ingatlanok elértéktelenednek és kiskorú gyermekek - továbbra is - nap mint nap a prostituáltak jelenlétével kénytelenek szembesülni.