Titkárnővé és számítógépkezelővé képezné át a testük árulásával felhagyó prostituáltakat a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete. Az átképzés után elhelyezkedő lányokról új munkahelyükön senki sem sejti majd, hogy korábban mivel foglalkoztak. Az egyesület vezetője, Földi Ágnes örül annak, hogy új kézbe került az esélyegyenlőségi tárca, és reméli, hogy az új miniszter nem feminista.
A pályázaton 22 millió forintot nyerhet el az a civil szervezet, amelyik nemek társadalmi egyenlőségének megteremtését és a nők helyzetének javításán munkálkodik. Mint megtudtuk, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete (továbbiakban: MPÉE) már dolgozik a pályázaton, bár annyira még nem mélyültek el benne, mivel éppen egy másik, hasonló jellegű anyagon végzik az utolsó simításokat, a most kiírt pályázatot pedig ráérnek július elején beadni.

Profi segítség

A MPÉE pályázati anyagáról Rávoczki Beáta, az egyesület pályázatírója nyújtott kérdésünkre felvilágosítást. "Egy ideje már profi pályázatírók segítenek nekünk, hogy EU-kompatibilisek legyünk. Jelenleg Hadas Miklós, a Közgazdaságtudományi Egyetem szociológia tanszékéről biztosítja számunkra a tudományos hátteret, ő nagyon ért a tender study-khoz." Rávoczki Beáta szerint a testüket áruló nők helyzetének javítására az egyetlen mód az oktatás.

Tizenöt szerencsés

"A pályázathoz egy alapítványi iskolát választottunk ki, ahol a lányok továbbképzése zajlik majd" - mondja Rávoczki Beáta. Az egyéves képzésre körülbelül 15 lány mehet majd, akiket pszichológus választ majd ki abból a 200-ból, akit az egyesület a 6-700 jelentkező közül kiválogat. Ők OKJ-s képzést kapnak majd, számítógép-kezelői, illetve ügyintéző titkárnői bizonyítvánnyal. Emellett vállalkozói ismeretekkel bővítik majd tudásukat, így ha akarnak, nyugodtan belekezdhetnek majd valamilyen vállalkozásba.

Az exprostituáltak a terv szerint januárban induló oktatás során tanácsadást kapnak a "normális életről", is, mondja Rávoczki Beáta, amitől ők már eltávolodtak. "A pályázat azt is kiköti, hogy a lányokat foglalkoztassuk is, találjunk számukra munkahelyet. Örvendetes módon már jelentkeztek is cégek, ahova várják a frissen átképzett lányokat - persze a múltjuk szigorúan titkos marad" - tudjuk meg a pályázatírótól.

Prostitúció és felvilágosítás
A július 9-iki határidejű pályázatot a nők esélyegyenlőségét elősegítő szakmai programokra írták ki négy témakörben. A prostitúcióból kilépni szándékozó prostituáltak rehabilitációja, a prostitúción kívüli életbe való visszailleszkedésük elősegítése, illetve prostituáltak rehabilitációjával foglalkozó szociális munkások képzése mellett a női jogvédelem és jogérvényesítés, a hátrányos helyzetű nők egészségtudatos magatartásának fejlesztése, valamint a serdülő korú lányok és fiúk egészségtudatos magatartásának fejlesztése témakörben is pályázhatnak a civil szervezetek.

A tudás szabadság

Földi Ágnes, a MPÉE vezetője a Velvetnek elmondta, az egyetlen módja a prostituáltak problémájának megoldására az az oktatás, mert ezzel tudják őket kimozdítani az addigi környezetükből. "Körülbelül két évvel járunk Lévai Katalin, esélyegyenlőségi miniszterasszony előtt, és most kezd észbe kapni, hogy mit is kellett volna tennie, pont mire elmegy" - háborgott Földi Ágnes.

Véleménye szerint nem a kuncsaftot kell büntetni, "sem a prostituáltakat földbe döngölni, mint ahogy azt Lévai gondolja. A miniszterasszony azt mondja, menjenek el dolgozni, és kész. Na most ha megnézzük, egy albérlet ötvenezer forintba kerül, és hol találnak olyan munkát a lányaink, amiből ez kitermelhető, ha egyszer nincs képzettségük?!" - érvel az érdekvédő.

Nem akar feminista minisztert

Az esélyegyenlőségi kormányhivatalt vezető miniszter lecserélésének (Lévai helyett Göncz Kinga jön) hírét Földi így reagálta le: "Nagyon örülök, hogy lecserélik Lévai Katalint, mert eddig többet ártott nekünk, mint amennyit segíthetett volna. Kétszer is fogok szavazni Lévaira, csak hogy biztosan kikerüljön Brüsszelbe képviselőnek. Nagyon örülök, hogy leváltják, bár kicsit idegesítő is, mert pont kezdett volna segíteni nekünk, erre most jön egy új ember".

Földi Ágnes reméli, hogy Göncz Kinga nem feminista lesz, mint véleménye szerint Lévai, mivel "az esélyegyenlőség nem csak a nőkről szól". Földi szerint az exminiszter úgy kezelte a témát, mintha a férfiak nem is léteznének. "Mi lesz a bántalmazott férfiakkal, és a többi hátrányos helyzetű emberrel?!"