Évente félmillió nőt adnak el Európában. Magyarország, a többi hasonló fejlettségű új EU-tagországgal együtt egyszerre szállító, felvevőpiac és tranzitország, írja a Népszabadság. A megoldás talán a svéd modell.
A rendszerváltás óta a nyugat-európai szexpiac Európa keleti feléről szerzi be az "árut". Ez biztonságosabb, mint a korábbi, főként ázsiai és dél-amerikai kereskedelem.

Temesváron árulják, Magyarországon "gyakoroltatják" őket

Az emberkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi szervezetek adatai szerint évente félmillió nőt adnak el Európában. Magyarország nemcsak felvevője és fontos tranzitútvonala, de "átrakodó állomása" is ennek a globális iparnak. A Nyugat-Európában kiszabadított ukrán, román és moldáviai nők egy része arról számolt be, hogy "tulajdonosaik" Magyarországon gyakoroltatták és dolgoztatták őket, mielőtt innen továbbadták őket nyugatra vagy Dél-Európába. Bűnözők vallomásai szerint a Szovjetunió utódállamaiból és a Balkánról a bánsági Temesvárra viszik a nőket, ahol szabályos piacon adják-veszik őket.

A szexmentes munka valójában közönséges prostitúció

A kilátástalanságban és nyomorban élő kelet-európai nők tömege könnyen áramló utánpótlást jelent. Sokan közülük naivitásuk áldozatai is: bedőlnek az újságok csábító hirdetéseinek, melyek szexmentes vagy erotikus külföldi munkáról szólnak. Az így szinte felkínálkozó fiatal nők azt képzelik, hogy kiszabadulhatnak a nyomorból, s a távolból segíthetik családjukat. Valójában közönséges prostitúció várja őket, ahol szigorú ellenőrzés alatt állnak. A célállomásra megérkező nő már nem rendelkezhet magával: közlik vele, hogy eladták, és a pénzt, amibe került illetve a szállítási költséget le kell dolgoznia. Ha ellenkezik, megverik, megerőszakolják, otthon maradt családtagjait halállal fenyegetik, írja a lap.

Ne dőlj be!

A rettenetes állapotot szeretné valamilyen módon megállítani a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Budapesti irodájuk, mely egyúttal regionális képviselet is, korábban "Ne dőlj be!" címmel indított felvilágosító kampányt azzal a céllal, hogy megakadályozza, hogy megtévesztett fiatal nők kerüljenek külföldre szexrabszolgaként.

Svéd modell

Egyre több országban vetődik fel, hogy a nőkereskedelem elleni leghatékonyabb módszer a svéd gyakorlat követése lenne. Ott ugyanis egy törvényrendelet alapján nemcsak a prostituáltat, hanem kliensét is büntetik.