horoszkóp

Polgár Zsuzsa, Picasso és Einstein az amerikai okosság-listán

2005.08.09. 14:22
Egy amerikai újság megkérdezte olvasóit, vajon a férfiak, vagy a nők okosabbak-e. A többség szerint nincs különbség, páran úgy vélték, hogy van, néhányan pedig úgy érezték, nem elég okosak ahhoz, hogy ezt eldöntsék.

Okossági közvélemény-kutatást végzett az amerikai Parade magazin - kizárólag amerikai olvasói körében - elsősorban annak eldöntésére, hogy vajon a férfiak vagy a nők az okosabbak. A megkérdezettek 76 százaléka úgy gondolta, hogy nincs különbség a két nem között, míg 10 százalék szerint a férfiak, 8 százalék szerint pedig a nők eszesebbek. A válaszadók fennmaradó része nem érezte magát elég okosnak a kérdés eldöntésére és nem tudommal felelt - írja az MTI.

Ötvenből választhattak

A magazin - melynek főszerkesztője az a Marilyn von Savant, aki Guiness-rekordot jelentő 228-as intelligencia hányadossal bír - egyéniben is eredményt készített. Megadott egy 50 fős listát, amelyről az öt legokosabbnak vélt személyt kellett kiválasztani. Egyetlen magyar szerepelt a top 50-ben, Polgár Zsuzsa. A négyszeres női sakkvilágbajnok, szimultán világcsúcstartó a rangsorolásban a 19. lett.

A listát Albert Einstein fizikus vezeti, majd Bill Gates és Marie Curie a sorrend. A "zsűrinek" felajánlott kínálat amúgy igen vegyes volt. Steven Spielberg a 11., a dalai láma a 12., J. K. Rowling (Harry Potter szellemi szülőanyja) a 16., Pablo Picasso a 20., Jackie Chan a 33. lett.