horoszkóp

Naponta 2800 nőt erőszakolnak meg Dél-Afrikában

MTI
2006.04.20. 10:45
Évente 55 ezer nemi erőszakot jelentenek jelentenek Dél-Afrikában, de valójában hússzor ennyi eset történik. A kormányzat akkor indított kampányt az erőszak ellen, amikor éppen az egyik volt elnök pere kezdődik egy nő megerőszakolása miatt.

Új társadalmi célú hirdetés borzolja a kedélyeket Dél-Afrikában. A kamerába nézve Tinah Mnumzane dél-afrikai színésznő elmeséli, ahogy nyolcévesen megerőszakolták, majd azt, ahogy még hat másik alkalommal élete során. Nem sokkal ezután a bűnösök felé kiált: "Akik majdnem mégis megöltek, nem azok voltak, akik megerőszakoltak, hanem ti - a rokonaim, a barátaim, a szomszédjaim, - akik úgy tettetek, mintha semmit sem tudnátok" - fakad ki a képernyőn a színésznő. A megdöbbentő jelenet a következő kijelentéssel végződik: "Ma 2800 nőt fognak megerőszakolni. Segítsetek nekik, hogy túléljék!"

A kampány célja sokkolni az embereket, és így felrázni az országot. A kissé szokatlan eszközök célja vitát provokálni a Dél-afrikai Köztársaságban, amely csak nehezen hajlandó szembenézni a bűnözés e speciális formájával. Dél-Afrika azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb a megerőszakolt nők aránya, a számok a háborúban álló országok hasonló statisztikáira emlékeztetnek. 2005-ben a rendőrség 55 ezer esetet rögzített, a nemi erőszak áldozatait segítő társaságok szerint a tényleges szám évente egymillió körül jár.

Véletlen egybeesés csupán, de a tévéhirdetés akkor jelent meg, amikor megkezdődött Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök pere: őt is nemi erőszak vádjával állították bíróság elé, több hete foglalkozik ügyével a média. A jelenlegi nem az első kampány a nemi erőszak ellen a Dél-Afrikai Köztársaságban. 1999-ben Charlize Theron színésznő, aki azóta Oscar-díjat nyert, maga is elítélte egy hasonló hirdetésben a dél-afrikai férfiakat a nemi erőszaktétel gyakorisága miatt. "Nehéz megmondani, milyenek a dél-afrikai férfiak, úgy tűnik, oly kevés az igazi férfi" - fogalmazott akkor Charlize Theron.

Szavai akkora visszhangot - elismerést, de felháborodást is - keltettek, hogy a dél-afrikai tévéhatóság letiltotta a hirdetést a képernyőkről, mert "túlságosan általánosít". Ez a döntés azonban maga is tiltakozást váltott ki, így végül mégis engedélyezték Charlize Theron szavainak sugárzását.

Tinah Mnumzane sokkoló vallomását máig csak két magánkézben lévő tévétársaság sugározza, aránylag késő esti órában. Az állami televízió három csatornája részéről egyelőre csak ígéret hangzott el arra, hogy bemutatják.