horoszkóp

Félmillió forintért szokhat le a magyar celeb
a felső tízezer luxusklinikáján

sze
2007.11.15. 15:24
Nem játszom Jézus Krisztust, ez kőkemény üzlet - nyilatkozta a Velvetnek az első magyar luxus-drogrehabilitációs klinika igazgatója, aki a hazai felső tízezernek, az elitnek álmodta meg intézményét. Dudits Dénes azt jósolja, a jelenlegi - főleg alkoholista - művész és topmenedzser kliensek után pár év, míg az első celebek is felbukkannak a klinikán. A Velvet újságíróinak első útja a luxusszálló pincéjébe vezetett, ahol Dudits egy stressznövelő szerrel vendégelte meg őket.

A Győr-Moson-Sopron megyei falu öt utcája közül gyorsan megtaláljuk a szállodaként is működő rózsaszín-türkiz kastélyt, ahová egy DG-monogrammal díszített kovácsoltvas kapun gurulunk be. A Dudits Gábor által építtetett családi kastélyszálló ugyan nem egyCirque Lodge, de mindenképpen exkluzívabb, mint a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztálya.

A luxusrehabot megálmodó Dudits Dénes a pincébe vezet, ahol - némi magyarázkodás közepette - kávéval kínál minket. Azért mentegetőzik, mert a kávé elméletileg növeli a stresszt, így a visszaesés valószínűségét is. Mi azonban nyugodtak vagyunk: nem kezelésre jöttünk, így ez a szabály ránk semmiképp sem vonatkozik. Később kiderül: kávét azért a páciensek is ihatnak, nincsen drákói szigor.

Mercivel a Nyírőbe

"Az egész történet akkor kezdődött, amikor én 18 évesen heroint szúrtam a karomba. Öt évig drogoztam, alkohol-, és ópiátfüggő voltam" - mesél a kezdetekről az Első Magyarországi Magán Pszichiátriai és Addiktológiai Egészségközpont terápiás igazgatója, Dudits Dénes. Dudits ezután kilenc hónapot töltött elvonón egy terápiás intézetben, ahova végzett szociális munkásként, és ha nem is gyógyult, de "felépülőben lévő" drogosként tért vissza dolgozni. Hamarosan azonban rájött, van Magyarországon egy olyan réteg, amely ódzkodik a kórházaktól: a negyven-ötven év közötti értelmiség, az orvosok, ügyvédek, mérnökök, vállalkozók, művészek, akik körében gyakori a függőség, és akik szenvedélybetegségüktől úgy szeretnének megszabadulni, hogy közben a megszokott életszínvonalat se kelljen feladniuk.

Klikk!
"Mivel dolgoztam állami intézményben, van rálátásom a magyar ellátórendszerre. Tudom, hogy milyenek a lehetőségek. Rájöttem, hogy nincs olyan intézmény, ami a jobb anyagi körülmények között élő, drog- vagy alkoholproblémákkal küzdő réteg igényeit ki tudná elégíteni. Megkeresett például egy popsztár, akit elküldtem a Nyírőbe detoxra, aztán felhívott, és elmondta, hogy miután kiszállt a Mercijéből, azonnal visszafordult, mondván oda ő nem megy be" - mesél a múltbeli tapasztalatokról, melyek oda vezettek, hogy két évvel ezelőtt nagybátyjának Győr melletti kastélyszállójában megnyitotta az ország első exkluzív rehabklinikáját.

"Főleg alkoholisták jelentkeznek, hiszen nálunk, az 1 millió 200 ezer alkoholista országában ez a divat" - mondja. Érkeznek azonban lassan a kokainfüggők is, akiknek Dudits még öt évet ad: ők ugyanis a szakember szerint addigra fognak "teljesen szétcsúszni".

Állapotfelmérés, detox, pszichoterápia és utógondozás

A negyven-ötven év körüli kliensek - ahogyan Dudits nevezi a pácienseket - vagy a család nyomására kerülnek be, vagy hosszas gondolkozás után saját elhatározásból - általában akkor, mikor már több lehetőségben csalódtak. Az első lépés egy körülbelül egyórás állapotfelmérés, amikor kiderül, hogy mire van szükség: egy-kéthetes kórházi méregtelenítésre, detoxra, amelyet itt nem tudnak elvégezni, vagy elegendő lehet az ambuláns kezelés is, amit a szállóban jelenlévő pszichiáter felügyelete mellett elvégeznek. "A drog esetében nem feltétlenül indokolt a kórház, az alkoholnál kényesebb a helyzet, mert az alkohol-elvonási tünetekbe bele is lehet halni" - magyarázza Dudits.

Az állapotfelmérés után tehát - ha szükséges - jön a kórházi kezelés, az intézmény célcsoportjába tartozó függők ezt gyakran egy magánkórházban tudják le, ami a költségeiket további pár százezerrel dobja meg. Dudits kliensei egy bizonyos magánkórházba járnak a méregtelenítő kezelésre. Illetve jártak, mivel abban az intézményben állítólag már nem kezelnek drogosokat - tudatja velünk Dudits, akinek egyik páciense azt mesélte, Amerikából jött haza, hogy leszokjon, ám a magánkórházban elutasították, arra hivatkozva, megszűnt az addiktológiai ellátás. Dudits így azt tervezi, miután betegeinek a súlyponti kórházakon kívül nem maradt más lehetőségük a detoxra, beszáll a méregetelenítésbe is: nyit egy addiktológiai ellátást biztosító intézményt Budapesten.

A Győr melletti kastélyszállóban tehát a méregtelenítés utáni pszichoterápia zajlik, ami általában egy kilenc napos, öt munkanapból és két hétvégéből álló kezelés - amire Dudits szerint az állami intézmények sokszor nem fordítanak elég figyelmet, és a detox után elengedik a függőt. A szenvedélybetegek aztán állami, alapítványi, vagy egyházi terápiás intézményekbe járhatnak pszichoterápiára. Ezek az intézmények viszont jól működnek a szakember szerint - csak nem az ő célcsoportjának megfelelő színvonalon.

Nézze meg képeinket!

A 9 napos turnusokon maximum öten vehetnek részt, így mindenkire kellő figyelem és szinte saját szakember jut. Duditson kívül pszichológusok, addiktológus szakemberek vesznek részt a terápiában. A napirend szigorú: a terápiás egyéni és csoportos foglakozásokon kívül házi feladatot is kapnak. A szigor persze nem feltétlenül jelent durva bánásmódot: a konfrontatív technika helyett ők inkább kíméletesebb módszereket alkalmaznak: "A street junkie-kat le lehet zúzni, de a cégvezetőnél ez nem működhet, nem szabad velük durván bánni" - mondja Dudits.

"A magas szakmai színvonal miatt ötnél többen nem lehetnek itt egyszerre. Azért fontos ez, hogy mindenkivel ugyanúgy tudjak foglalkozni. Csak így lehet, azzal is elbeszélgetek, aki éjjel 11-kor papucsban és köntösben jön be az irodámba. És persze nekünk is jobb így, mert minket is megterhel egy ilyen terápia" - mondja Dudits, aki elárulja, akár egy embernek is tartanak tréninget: "Kibérelhetők vagyunk".

Spártai körülmények
"A körülmények azért fontosak, hogy mert nem feltétetlenül lecsúszott emberekről van szó. Vannak, akik nem viselik el a spártai körülményeket, amelyek egyre inkább jellemzőek a magyar egészségügyre" - mondta az exkluzív rehabbal kapcsolatban dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológus osztályvezető főorvosa, aki korábban arról beszélt a Velvetnek, az első méregtelenítés után még hónapokig tartó utókezelésre van szükség. "Az egyéves terápiával összehasonlítva a 9 nap talán rövidnek tűnik, ha komoly függőségről beszélünk. Persze az is fontos, mit akarunk elérni. Különböző protokollok, módszerek vannak erre" - mondta az addiktológus, aki szerint a leszokás első fázisában a gyógyszeres kezelés mellett azért is szükség van a kórházra, mert ők a függőség melletti eseteleges betegségeket is tudják kezelni. A gyógyszeres detoxikáció után különböző rehabilitációs intézményekben helyezik el a szenvedélybetegeket, ezek havonta körülbelül 30 ezer forintba kerülnek - tájékoztatott a főorvos. Háromféle támogatás létezik: a TB teljesen támogathatja a terápiát, de lehetséges alapítványi és szociális támogatás is. A főorvos azt is elmondta, neki még nem volt olyan betege, aki a Győr melletti intézményben folytatta volna a leszokást.

Persze olyan is van, hogy valaki meg tudja fizetni a terápiát, mégis azt tanácsolják neki, hogy ne ide jöjjön. Egy fiatal heroinistának például inkább hosszú távú, egyéves terápiára van szüksége, bentlakásos intézményben. Olyan is előfordult, hogy valakinek rokonok rakták össze pénzt, de azért általában azok jönnek ide, akik meg tudják ezt fizetni. "Nem játszom Jézus Krisztust, ez kőkemény üzlet"- mondja Dudits, de később elárulja: azért telefonon is szívesen segít, ha tud.

A leszokás ára
Állapotfelmérés: 15 ezer Ft + áfa/alkalom Terápia a páciens által meghatározott időpontban: 64 ezer Ft+áfa/nap, fix időpontban: 53 ezer Ft+áfa/nap Utókezelés: 15 ezer Ft + áfa/alkalom Családi 3 napos hétvége: körülbelül 50 ezer Ft+áfa

Schobert Norbival összeraktak volna egy kokóst

"A magyarországi sztárocskák úgy öt év múlva jönnek. Pedig van, akinek már most is szüksége lenne rá. Várom őket, nagyon érdekel ez a réteg" - meséli, amikor a szobákat körüljárva arról kérdezzük, az eddigi körülbelül 100 kliens között előfordultak-e ismertebb arcok.

Akikre esetleg - a Vh1 műsorához hasonlóan - akár egy valóságshow-t is lehetne alapozni. "Egy ilyen show, amelynek az ötlete egyébként már nekem is megfordult a fejemben, sok emberben elindíthatná a változást. Véget kellene vetni a durva tespedésnek, ami Magyarországon ezt a témát övezi. Ha az lenne a cél, hogy az össznépi tagadás falát lebontsuk, akkor nem érdekelne a szakma felől biztosan megérkező kritika sem. Lehetne úgy csinálni, hogy ne sérüljön az emberi méltóság, és végre az emberek reális képet kapnának arról, hogy is működik ez az egész" - meséli, egy bökkenő azonban akad: nálunk, mivel ennek nincsen kultúrája, szinte senki nem vállalná ezt be. Pedig már egész konkrét tervei voltak: "Schobert Norbival volt már egy ötletünk, hogy ketten összefogva összerakunk egy kokszos gyereket. Ő amúgy is eléggé exhibicionista volt, de aztán ő is eltűnt" - meséli.

Működik ez az egész

Dudits egyébként úgy érzi, ő formálhatja a nálunk még csak kibontakozóban lévő rehab-piacot. Eddig egyébként nem teljesen hozta be a pénzt a vállalkozás, nemsokára lesz azonban saját aminosav-tartalmú "sóvárgáscsökkentő étrend-kiegészítő tabletta", és egy önsegítő programot tartalmazó, CD-melléklettel ellátott, úgynevezett infotermék is megjelenik. Norbihoz visszatérve pedig: Dudits szerint az "alacsony szénhidrát-tartalmú update-cuccok hasznosak, ha valaki le akar szokni". A táplálkozásra ugyanis Amerikában és Angliában már rég odafigyelnek, hiszen az alacsony szénhidrát-tartalmú ételek a vizsgálatok szerint jótékony hatással vannak a függőség kezelésére. "Erre persze nálunk nem fordítanak elég energiát, kövér disznók jönnek ki az elvonókról" - mondja Dudits.

Nem kell macsónak lenni

A kertbe kiérve a terápiás módszerekről kérdezzük az igazgatót. "Mi azt tanítjuk meg, hogy a szenvedélybetegek hogyan lehetnek képesek önsegítő módszerekkel a saját függőségüket kordában tartani. A nagy többség ugyanis úgyis visszaesik. Mi pontosan a leszokáshoz kapcsolódó irreális elképzelésekkel szeretnénk szakítani. Ezt az elején is elmondom a klienseknek, és éppen ez tetszik nekik, mert ez életszerű: nem kell bizonyítaniuk, nem kell, hogy macsók legyenek. A leghamarabb ugyanis a legnagyobb macsók esnek vissza" - feleli Dudits. A hatalmas kertben egyébként terasz, úszómedence, teniszpálya, park, tábortűz, grillező és minigolfpálya szolgálja a kliensek kényelmet. És két kecske. Terápiás célból.

Visszajáró betegek
A külföldi celebritások számtalan exkluzív rehabilitációs klinika közül választhatnak, a visszatérő betegek általában több klinikával is bepróbálkoznak. Így tett Lindsay Lohan is, aki a malibui Promises klinika után a dél-kaliforniai Wonderland Centerbe vonult el, majd a Utah állambeli Sundance-ben található Cirque Lodge-ban töltött el pár -külső szemlélőként nézve kellemes - hónapot. A színésznőnek viszont ide is sikerült alkoholt becsempésznie és állítólag még kokainozott is. Az Eric Clapton által létrehozott Crossroads Centre Antigua szigetén várja a leszokni vágyókat és 19 500 dollárért (körülbelül 3 millió 400 ezer forintnak megfelelő összeg) exkluzív terápiás programot kínál karib-tengeri környezetben. Ezt az intézményt Britney Spears is letesztelte - igaz, csak egy napig. Régi sláger az 1982 óta működő Betty Ford Klinika, ahol többek között Elizabeth Taylor, Anna Nicole Smith, Nicole Kidman férje, Keith Urban, és Ozzy Osbourne is megfordult már. Pete Doherty a Salisbury melletti Clouds House klinikán napi 600 dollárért (körülbelül 100 ezer forint) próbált leszokni, sikertelenül. Most újra próbálkozik.