Rendetlen otthon, rendetlen lélek

2004.08.30. 09:19
Egy tanulmány szerint rossz hatással lehet a gyermekek lelkére és szellemi fejlődésére, ha rendetlen otthonban nőnek fel.
A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban az orvosok 8000 ikergyermeket vizsgáltak meg 1994 és 96 között, írja a BBC. Az ikrek között egypetéjűek és kétpetéjűek is voltak. A Londoni Pszichiátriai Intézet munkatársai szerint azok a gyerekek, akik rendetlen, hangos, szűk otthonban nőttek fel, kevésbé bizonyultak intelligensnek. Mivel a gyermekek ikrek voltak, a kutatók megállapíthatták, hogy ennek oka inkább a környezet, és nem pedig a gének.

Rend és pénz

Más, hasonló jellegű kutatások is erre a következtetésre jutottak, bár azt még nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy az intelligencia kialakulásában a környezetnek, vagy a géneknek van-e nagyobb szerepe. Azt azonban megállapították, hogy a jómódú, tanultabb szülők otthona némileg rendezettebb volt, és így gyermekeik is kicsit magasabb intelligenciával rendelkeztek, mint a rendetlen otthonokban tengődő társaik.

"Ha egy gyerek kaotikus körülmények között nő fel, nehéz elképzelni, hogy el tudná sajátítani a tanulás normális módját. A rendezetlen otthon ugyanis nem elég nyugodt ahhoz, hogy kizárja a külvilágot, és biztosítsa a tanulást. Így nem csodálható, ha a rendezett otthonokban élők magasabb intelligenciával rendelkeznek." - mondta el Robert Plomin professzor, a kutatás vezetője.