horoszkóp

Esztétikai élmény óvszerosztással Rióban

2007.02.19. 10:25
Elkezdődött a riói karnevál. A brazil nagyvárosban 200 ezer turistát várnak a zenész-táncos őrületre. Állítólag érkeznek amerikai katonák is, akik a könnyű kikapcsolódás reményében repülnek Irakból Rio de Janeiróba. A brazilok viszont úgy vélik, a karneválon nem a szex a lényeg, hanem a test által nyújtott esztétikai élmény. Ennek ellenére a hatóságok óvszert osztogatnak.

Vasárnap megkezdődött a riói karnevál. A brazilok szerint a karnevál nem a szexturizmusról szól, szerintük a zenés felvonulásnak több köze van az ókori olimpiákhoz, mint a sztriptízhez. Ennek ellenére egy brit napilap szerint az amerikai katonák folyamatosan érkeznek Irakból, hogy a tangás táncosnőkkel pihenjék ki a katonalétet.

"A szamba egy életforma"

4000 flitteres ruhába öltözött táncos felvonulásával kezdetét vette a riói karnevál, a világ egyik legnagyobb turistarendezvénye, amelyre az idén több mint 200 ezer turistát várnak, írja a Guardian. A menetet a leghíresebb szambaiskola táncosai vezették. A szambaiskolák dollármilliókat költenek az eseményre, amelynek csúcspontja a Sambadrome-ban megtartott táncverseny, amelyen minden iskola egy 80 perces műsorral próbálja lenyűgözni a zenészekből, táncosokból és szakértőkből álló zsűrit. A versenyt a stadionban hatvanezren izgulják végig, a zsűri tíz kategóriában pontozza a táncosokat, akik egész évben erre a versenyre készülnek.

Katt!

"Zászlóvivőnek lenni olyan, mintha balettáncos lennél. Ez nem csak szamba, hanem egy életforma" - mondta az egyik iskola vezető táncosa.

Nem a szex a lényeg

A brit Guardian arról ír, hogy amerikai katonák Irakból egyenesen a brazil nagyvárosba repülnek, hogy a karneválon pihenják ki fáradalmaikat. A brazilok felháborodtak ezen, szerintük a karnevál egyáltalán nem a szexről szól. Ez a test közös ünneplése - vélik a katolikus vallású országban.

"Rióban a meztelenség nem vezet szexhez, hanem esztétikai élményt nyújt. A nő táncos, de ez nem pornográfia, hanem a test közös ünneplése, csakúgy, mint például az ókori olimpiákon" - mondta Roberto Da Matta, a karneválokról könyvet író szociológus a AP hírügynökségnek. Ennek ellenére a hatóságok milliószámra osztogatják az ingyenes óvszereket, és mindent megtesznek, hogy tájékoztassák a résztvevőket a nemi úton terjedő betegségekről.

"Teljesen jól érzem magam így. Ez Rio de Janeiro, minden a napsütésről és a tengerpartól szól, de ez nem minden. Brazília nagyon sokszínű kultúra" - fejtette ki a idei karneválkirálynő, a 23 éves Jacqueline Faria, egy melltartóban és egy néhány pántból álló tangában.