horoszkóp

Munkakereső román kamaszokból lett prostik

2005.11.29. 17:48
Egyre több kiskorú román fiatal hagyja el az országot, hogy munkát találjon külföldön. Többségük azonban sokszor bűnözésre vagy prostitúcióra kényszerül, hogy fenn tudja tartani magát.

Egyre több kamaszkorú fiatal hagyja el Romániát, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Többségük dolgozni szeretne, de sokan lopásra vagy prostitúcióra kényszerülnek, hogy élni tudjanak - állítja a Gyermekért, Közösségért és Családért román alapítvány tanulmánya. A kiskorúak párizsi bírósága elé kerülők egynegyede román állampolgár.

Törvényesen tehetik

A francia bíróság elé kerülő román kiskorúak 40 százaléka Románia északi részéből, Máramaros vidékéről származik. Az UNICEF támogatásával készített tanulmány során az érintett országrész öt helységében összesen ötszáz személyt kérdeztek meg. A tanulmányból kiderül, hogy a gyermekek törvényesen távoznak az országból, leggyakrabban Franciaországba, Spanyolországba vagy Olaszországba mennek dolgozni. Sokuk előbb-utóbb koldulni kénytelen, lop vagy prostitúciót vállal a megélhetésért.

A vizsgált romániai térségben a 14 éves gyermek már felnőttnek számít, pénzt várnak el tőle még akkor is, ha ez azzal jár, hogy el kell engedni őt otthonról, sőt, külföldre kell küldeni. A gyermekek kiutazása nem bonyolult: a román törvények szerint a 14 éves állampolgárnak már saját útlevele lehet, és a szülők közjegyzői nyilatkozata szabad utat biztosít az országhatárnál. Bár a szabályok a kiskorúak esetében felnőtt kíséretet írnak elő határátlépéskor, ez a kísérő gyakran egy szomszéd, aki visszatér, miután a gyermek túljutott a határon.

Otthon is maradhat cselédnek

Újabban az is gyakori, hogy a szülők vállalnak külföldön munkát, s 12-13 éves gyermekeikre bízzák az otthoni nehéz fizikai munkát és a kisebb testvérek ellátását. Ilyen körülmények között az iskolaelhagyás megszokott jelenségnek számít a térségben. A tanulmány szerint a tanárok még csak meg sem próbálják fékezni a folyamat terjedését.

A szociológiai kutatómunka az euractiv.ro híradása szerint nem volt könnyű, ugyanis vidéken a hallgatás törvénye tökéletesen működik. Az idegenekkel és hatóságokkal szemben megnyilvánuló bizalmatlanság szinte szabálynak számít.