horoszkóp

Agykárosodott polgárjogi aktivista perli az OutKastet

hh
2005.01.14. 12:04
Egy sértőnek talált dalszöveg miatt ötmilliárd dolláros kártérítést követelnek Rosa Parks rokonai a zenekartól. Az idős aktivista minderről mit sem sejt.

Sorry, Ms. Parks, hoooo

1999 óta folyik az a persorozat, amelyben Rosa Parks rokonai jelentős összeget követelnek az OutKasttől, azt állítva, hogy az együttes tagjai a Grammyre jelölt "Rosa Parks" című számukkal - ami az 1993-as Aquemini c. albumukon található - megsértik Rosa Parks becsületét, és engedély nélkül használják fel nevét.

Nevét a montgomery busz-bojkottal kötik össze

#alt#
Rosa Parks

Rosa Parks 1955-ben az Alabama állambeli Montgomeryben munkából hazafele tartva nem volt hajlandó átadni a helyét egy fehér férfinak a buszon, pedig a férfi joggal kérhette Parkst, hogy adja át neki a fehérbőrű utasok számára kijelölt helyet, csak azért mert Rosa Parks fekete, ő pedig fehér. A bátor hölgyet letartóztatták, és az ezen felháborodott fekete közösség 381 napig tartó sztrájkba kezdett, amit a történészek montgomery busz-bojkott néven ismernek. A bojkottnak az akkor még ismeretlen lelkész, Martin Luther King állt az élére, és ez volt az első stádiuma az ötvenes végén zajló polgárjogi harcnak a faji megkülönböztetés ellen és a feketék jogaiért.

A szám egyébként címe ellenére nem Rosa Parksról szól, hanem a szórakoztatóiparról. Egyedül a dalszöveg első sora ("Ah ha, hush that fuss, everybody move to the back of the bus"- magyarul: Aha, álljon meg a menet, mindenki húzzon a busz hátuljába!) utal a legendás busz-bojkottra. Parks pénzéhes rokonainak ügyvédje a per elején az OutKastet és a BMG-t jelölte meg vádlottként, de mivel a számban semmi sértőt nem találtak Parks személyére nézve, a bíró törölte Big Boit és Andre3000-et a vádlottak közül, és a lemezvállalatot, a forgalmazókat és a hanganyagot áruló boltokat próbálják felelősségre vonni a jogtalan névhasználat miatt.

A per részeként nemréga Detroit Free Pressben nyilvánosságra hozott egészségügyi jelentésből kiderül, hogy Rosa Parks a perről mit sem sejt, mert már 2002 óta nem beszámítható, fogalma sincs, mi történik a külvilágban.

Új per, új vádlottak

#alt#
OutKast

Az 1999-ben indított pert a bíróság beszüntette a szólásszabadságra hivatkozva, de tavaly augusztusban Parks nevében rokonai közül páran ügyvédet fogadtak, hogy szemérmetlenül sok pénzt, ötmilliárd dollárt (kapaszkodjanak meg: 940 milliárd forintot) követelhessenek kártérítésként a menő rapcsapattól illetve kiadójuktól - az AFP hírügynökség közlése szerint. Parks többi rokona - a nem perelők - azt állítják, ha Rosának tiszta lenne a tudata, sosem ment volna bele egy ilyen perbe, és nagyon féltik a "sok gonosz embertől, akik kihasználva tehetetlenségét, megpróbálnak pénzt csinálni belőle".

A régóta húzódó per az illetékesek szerint lassan a végéhez közeledik. Korábban felkérték Rosa Parkst, hogy tegyen tanúvallomást, de ezt se fizikai, se mentális állapota nem teszi lehetővé.

Érdemek

Rosa Parks 1996-ban az Egyesült Államok a legmagasabb rendű nem katonai kitüntetéssel jutalmazta, 1999-ben pedig a kongresszusi becsületrend arany fokozatával díjazták.