horoszkóp

Az oroszok rajonganak a retróért

MTI
2006.12.31. 10:23
A Moszkvában felállított óriási karácsonyfán sokan vörös csillag, a szputnyik és a Lenin arcmásával díszített gömbdísz.

Oroszországban a köztereken már állnak a nosztalgia jegyében földíszített fenyőfák a január 6-i ortodox karácsonyra. Vörös csillagok, traktorocskák, kristályüveg gömböcskék sarlóval, kalapáccsal, apró kozmonauták - az egykori Szovjetunió jelképei képviselik a legújabb fadísz-divatot.

A bolsevik rezsim 1925-ben megtiltotta a karácsonyfa-állítást, mert az a cári Oroszországot idézte. 1937-ben Sztálin rehabilitálta az ünnepi fenyőt: Moszkva központjában állítottak föl egy hatalmas fát, tetején vörös csillaggal, a gömbökön Lenin és Sztálin arcmásával. A 60-as években, Nyikita Hruscsov pártfőtitkársága idején jelent meg először a karácsonyfán a kukoricacsuhéból készült gömb (Hruscsov a kukoricatermesztés növelésének lelkes híve volt), és mivel akkor kezdődött a szovjet űrkorszak, sok kis kozmonauta, szputnyik és rakéta csüngött díszként a fákon.

Mostanság a moszkvai piacokat, az Arbat üzleteit megtöltik a nosztalgikus fadíszek, amelyek a sokak által "a stabilitás aranykoraként" emlegetett szovjet időket idézik. Oroszországban hagyományos ételekkel, italokkal ünneplik az ortodox karácsonyt. Az ajándékozás szertartását, amely egyben az új év köszöntése, december 31-én tartják.