A közép-európai volt kommunista országokban javul a nők helyzete, Afrikában viszont továbbra is magas a szülésbe belehaló, fogamzásgátló eszközöket nem használó, iskolázatlan nők aránya - állapította meg az anyák helyzetéről szóló éves jelentésében egy jogvédő szervezet.
A Save the Children (Mentsétek meg a gyermekeket) mozgalom egyesült államokbeli tagozata az anyák napjához időzített, kedden nyilvánossá vált 2004. évi átfogó jelentésében rámutatott, hogy az édesanyák körülményei és lehetőségei változatlanul a gazdag észak-európai országokban, sorrendben Svédországban, Dániában és Finnországban a legjobbak. Az anyák napját különböző időpontban ünneplik az egyes országokban: az USA-ban és néhány nyugat-európai országban május második, míg nálunk május első vasárnapján.

Vezetnek a svédek

A Connecticut állambeli Westportban székelő szervezet 119 országot felölelő idei ranglistáját tehát a tavalyi évhez hasonlóan Svédország vezeti. Az első tíz sorrendje a svédek, dánok és finnek után Ausztria, Hollandia, Norvégia, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Az utolsó helyekre csupa szegény afrikai ország - Guinea-Bissau, Etiópia, Mali, Burkina Faso és Niger - került.

Magyarország idén adatok hiányában nem szerepel az édesanyák helyzetét tükröző listán. A volt kommunista országok közül Csehország a 11., Szlovénia a 14., Oroszország pedig a 21. helyre került.

Anyaindex

A lista összeállításánál egyebek közt olyan adatokat vettek figyelembe, mint a szülésnél bekövetkező halálozási arány, a szüléshez nyújtott orvosi ellátás, a nők hozzájutása fogamzásgátló eszközökhöz, gyermekhalandóság, valamint a gyerekek oktatási és egészségügyi helyzete.

Bár az adott ország gazdasági helyzete fontos tényező a szociális intézkedésekben, a jómód nem mindig jelent biztosítékot a nők számára. "Az a kérdés, hogy egy ország mibe invesztál. Ez nem kifejezetten pénz kérdése, hanem politikai döntésé" - jelentette ki Beryl Levinger, a jelentés egyik készítője.

Példa az előbbi állításra Kuba, valamint kisebb mértékben Chile és Costa Rica, amely országok bizonyos területeken már megközelítik a fejlett országok mutatóit. Costa Rica és Kuba közvetlenül az Egyesült Államok mögött a 11., Chile pedig a 15. helyen áll az édesanyák helyzetét tükröző ranglistán.

Harmadik világ

A legrosszabb állapotok továbbra is a válságok sújtotta vagy azok következményeit nyögő afrikai országokat jellemzik. Különösen szembetűnő ez Ázsiával összehasonlítva, hiszen az 1950-es években a kelet-ázsiai országok az oktatást és az írástudatlanságot tekintve a Szahara alatti országok szintjén álltak. A viharos gazdasági fejlődésnek köszönhetően az írni-olvasni tudók aránya mára 94 százalékra emelkedett.