horoszkóp

Szomjan halt a kómában fekvõ amerikai nõ

MTI
2005.03.31. 20:35
Meghalt csütörtökön Terri Schiavo, a 15 éve súlyos agykárosodást szenvedett floridai asszony, akinek kegyes halálhoz való joga az elmúlt hetekben keserû viták középpontjában állt az Egyesült Államokban és világszerte. Férje, Michael Schiavo évek óta pereskedik kómában fekvõ felesége szüleivel, mivel azok életben akarták tartani a nõt.

Halálát az õt ápoló Pinellas Park-i szeretetotthonban egyidejûleg jelentette be a férj, Michael Schiavo jogi képviselõje, illetve a szülõk tanácsadója és lelki támasza, Paul O,Donnel ferences szerzetes.

Szülei nem lehettek vele

O,Donell közlése szerint a férj nem engedte meg, hogy a szülõk Terri mellett legyenek halálának pillanatában, s csak elhunyta után mehettek be, hogy imádkozzanak lányuk ágyánál.

A 41 évesen elhunyt asszonynak 1990-ben, 26 évesen bulimiája miatt egy idõre megállt a szíve, s ekkor szenvedett súlyos agykárosodást. Azóta volt úgynevezett ébrenléti kómában, s a bíróságok által felkért orvosszakértõk sorra megerõsítették, hogy állandósult vegetatív állapotban tengõdik, tudata nem mutat tényleges mûködést és nincs esélye a gyógyulásra vagy állapotának jelentõs javulására.

Két héten át étlen-szomjan

Terri Schiavo az elmúlt 13 napban táplálék és víz nélkül volt, miután férje és jogi gondviselõje, Michael Schiavo kérésére Florida állam bírósága március 18-án elrendelte mesterséges táplálásának beszüntetését.

Szülei, akik hét éve folytattak jogi küzdelmet lányuk életben tartása érdekében, nem értettek egyet a döntéssel, s az elmúlt hetekben a legkülönbözõbb szintû amerikai bíróságoknál próbálták elérni, hogy rendeljék el lányuk mesterséges táplálásának felújítását. Próbálkozásaik azonban hiábavalónak bizonyultak annak ellenére, hogy a felsorakozott mellettük számos konzervatív keresztény személyiség, illetve az élethez való jogért és az abortusz betiltásáért harcoló aktivista.

Mesterséges táplálásának beszüntetése után tüntetõk özönlöttek a Pinellas Park-i szeretetotthonhoz, és sokakat közülük õrizetbe vettek, mert megpróbáltak élelmet és vizet bevinni a haldoklónak.

A Vatikán szerint megölték

A Terri táplálását biztosító csõ eltávolítását a Vatikán egy ártatlan nõn végrehajtott halálos ítélethez hasonlította. A pápai állam hivatalos lapja, az Osservatore Romano múlt szerdán egyenesen hóhéroknak minõsítette az ügy bíráit.

Sorsába még a republikánusok által ellenõrzött amerikai törvényhozás és George Bush elnök is beavatkozott, amikor március 21-én, mesterséges táplálásának leállítása után három nappal törvényt fogadott el, lehetõvé téve, hogy a szülõk - a floridai állami bíróság elutasító döntését felülvizsgálandó - a szövetségi bíróságokhoz forduljanak.

Egy napja, szerdán azonban az Egyesült Államok legfelsõbb bírósága is elutasította keresetüket, s ezzel elvesztették az utolsó jogi lehetõséget is súlyosan agysérült, az ébrenléti kóma állapotában tengõdõ lányuk életben tartására.

Terri Schiavo holttestét boncolni fogják, férje és a szülõk egybehangzó kérésére, hogy ellenõrizzék a bírósági orvosszakértõk korábbi megállapításait.