horoszkóp

Arccal a hernyóselyemben

2006.05.02. 11:21
Önkéntes tesztelőnk ezúttal a Kempinski Hotel oldalában található kozmetikában járt, ahol önfeláldozóan kipróbálta magán a mikronizált hernyóselyem alapú kozmetikumokat. Krémekkel, masszírozással és elektródákkal a fiatalodásért.

Selyembe öltöztettek. Na nem teljesen, csak az arcom, meg a dekoltázsom, amire olyan borzasztó sok energiát szoktak fektetni a nők. Mert ez a selyem nem ruha, ahogy azt egyesek feltételeznék, hanem egy forradalmian újnak beharangozott kozmetikai beetetés: a mikronizált selyemfehérjéket tartalmazó Micro Silk kozmetikai kúra.

Se szeri, se száma már a különféle fiatalító és arcmegújító kozmetikai kezeléseknek, mi meg mindig lelkesek vagyunk, ha kipróbálhatjuk ezek egyikét. Kivételesen most nekem volt szerencsém élni a lehetőséggel, és végre eljutni kozmetikushoz, ami amúgy ritkán szokott megtörténni. Nyilván ebből a tapasztalanságból adódóan, mindig olyan zavarban vagyok a szépségszalonokban, mintha Kiszel Tündét egy villamosszékbe kötöznék szemöldökszedéshez.

Pedig nem olyan nagy ördöngősség ez, pláne a Kempinski Hotel oldalában található apró szalonban. Balázs Mariann kozmetikus láthatja arcomon a megilletődést, mert hamar papucsba bújtat, és felvehetem a felsőrész helyett funkcionáló szoknyácskát is, hogy a dekoltázsom is szabadon maradjon.

Hernyók titka

A Mikro Silk kozmetikumokban nem található semmilyen mesterséges tartósító és stabilizáló szer, tudjuk meg a kozmetikustól. Hasonlóan nem szükséges emulgátor anyagok használata sem, így a mikronizált selyemfehérjékkel a bőr táplálása természetes úton valósulhat meg.

Mert bizony, aki nem tudná, a selyem – amit Krisztus előtt 5000 évvel Si Ling Chi császár fedezett fel Kínában -, mint az elegancia, báj és könnyedség megtestesítője végigköveti történelmünket. Az is kiderül, hogy a ruházati felhasználás mellett évezredek óta ismert a selyem nyugtató, gyógyító hatása hámsérülések, bőrbetegségek esetében.

Miért is ne kezdtek volna el kozmetikumokat gyártani belőle, hiszen nemcsak hogy hasznos, de jól csengő neve nyilván bevonzza a maga közönségét. Ha létezne a valamelyik reklám által köztudatba került „luxus-érzés”, ez feltehetően leginkább a selyemre lenne igaz.

Az első lépés: hernyóselyemmel az arctisztításért

Balázs Mariann először megtisztítja az arcom egy (természetesen) hernyóselyemből készült szivaccsal, majd magamra hagy fél órára egy pakolással, ami valójában egy maszk. A kozmetikumokban a bőr legmélyebb rétegeihez felszívódó mikronizált selyem hidratáló, kollagén termelést fokozó, ránctalanító, fertőtlenítő, UV-védő hatását élvezhetem, legalábbis ezt ígéri az ötvenes éveiben járó, puhakezű hölgy, valamint beszél még az öregedésgátló gyógynövényekről, melyek mind-mind megtalálhatóak a natúr protein bőrfürdőben.

A kozmetikumok alapját képező selyem-mikronizálási technológia kissé úgy hangzik, mint a joghurtokba pakolt szuperbaktériumok vagy a samponok vitalizáló részecskéi. Persze ettől még létezhet a selyem-mikronizálási technológia, mint ahogy dermatológiai konferenciák is vannak, pedig az is hülyén hangzik.

A fél óra nyugalmas fekvés után, fél óra masszírozás jön, selyemmel és elektródák fogdosásával, miközben megtudom, hogy a selyem fehérjéi igen nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjéivel, ezért is olyan tápláló a kúra. Valamint hogy saját súlyának akár 300-szorosát is képes vízből megkötni és kiszűri az UV-fényt, fokozza a kollagén termelést, elöli a kórokozókat. Ez aztán az ideális hidratáló alapanyag, gondolom, miközben kozmetikusom már a harmadik adag krémet masszírozza bőrömbe, és újfent megtudhatom, hogy rémesen dehidratált vagyok.

Grátisz-smink és szemöldökszedés

Masszírozás után a bőröm nézegetem a tükörben: tény, hogy felélénkült, és a maszkot is megkapom ajándékba, mert még kétszer állítólag lehet használni, nem szárad ki. Elvben ezzel vége is lenne a kezelésnek, aminek pontos árát még nem határozták meg, de olyan húszezer körül lesz majd alkalmanként, ám rám még vár egy kis igazítás szemöldökileg, meg egy laza péntek esti smink. Ez persze igazából grátisz, nem része a Mikro Silk kezelésnek, de természetesen nagyon jól esik.

Kozmetikusunk szerint havonta egy kezelés szépen rendben tartja a bőrt; minden bőrtípus ugyanazt az anyagot kapja, sőt a különböző korosztályokra sincsenek kategorizálva az alapanyagok. Ez állítólag azért van, mert a selyemprotein leginkább az érzékeny bőrűeknek lehet hasznos, mivel a természetes anyagok feltehetően semmilyen galibát nem okoznak, így akinek nincsen baja a bőrével, igazi kényeztetést kaphat, ami ráadásul nem is tart órákig.