horoszkóp

Gyermekeik őssejtjeivel gyógyulnak a brit focisták

-b-
2006.08.29. 13:13
Térdsérüléseik javítására használják újszülött gyermekeik őssejtjeit az angol focisták. A fagyasztva tárolt köldökzsinórvér később még jól jöhet.

Saját sportsérüléseik gyógyítására akarják használni gyermekeik őssejtjeit az angol focisták. A Sunday Times öt olyan játékosról tud, akik a premier ligában fociznak, és újszülött gyermekük köldökzsinórvérét a liverpooli CryoGenesis International nevű sejtbankban tárolják, három másik hátékos tavaly pedig a londoni Smart Cells hasonló szolgáltatását vette igénybe. A fagyasztott őssejtekkel esetleges ízületi és ínsérüléseiket akarják majd gyógyítani a lap szerint.

Javítókészlet

"Azért döntöttünk az őssejtbankolás mellett, mivel ezzel meggyógyíthatjuk a gyermekünk esetleges jövőbeli betegségét, sőt esetleg engem is. Focistaként egy sérülés a karrierem végét jelentheti" - nyilatkozta név nélkül az egyik profi focista a Sunday Timesnek - "így az eltárolt őssejtek gyakorlatilag javítókészletként használhatók."

A CryoGenesis igazgatója, Paul Griffiths szerint már kísérleteztek ilyen típusú őssejtkezeléssel. "Az őssejteket közvetlenül a térdízületbe injekciózzák, és mivel azonos a génállományuk, rögtön megkezdik a regenerálást" - vázolta az igazgató.

Az angol profi játékosok közül az Arsenalban játszó Thierry Henryről lehet tudni, hogy eltároltatta az újszülött gyermeke köldökzsinórjából levett vérsejteket, ám azt nem tudni, vajon saját használatra szánja-e az őssejteket.

Angliában igen népszerű az őssejtbankolás, az utóbbi öt évben több mint tizenegyezer család fizetett 1500 fontot (mintegy 600 ezer forint) gyermekeik köldökzsinórvérének levételére és tárolására.

Rokonoknak adható

Magyarországon mintegy 350 ezer forintba kerül a sejtek levétele és tárolása húsz évre. Az őssejtekkel a gyerek későbbi esetleges megbetegedései - mint például az immunhiányos állapot, vagy a fehérvérűség - sikeresen gyógyíthatók. Hazánkban az OEP egyelőre nem támogatja ezt a szolgáltatást, melyet Palik László és Marsi Anikó is igénybe vett: ők egy őssejtbanktól ajándékba kapták a beavatkozást. A hatályos szabályok szerint az itthon tárolt köldökzsinórvérrel a gyermeket és rokonainál lehet felhasználni transzplantációs és sejtterápiás célokra. Egyelőre főleg csontvelőátültetésnél használják az őssejteket, melyek gyakorlatilag bármely szövet sejtjévé képesek átalakulni.