Könnyebb lehet a petesejtadományozás

MTI
2004.12.03. 13:41
Petesejtet adományozni jelenleg csak igen bonyolult procedúra révén, és teljes körű anonimitás mellett lehet, így azonban az eljárás nem tudja betölteni társadalmi és egészségügyi funkcióját. Ezt szem előtt tartva a szakemberek tervbe vették a szabályok módosítását.

Egyetért az állampolgári jogok országgyűlési biztosával az egészségügyi miniszter abban, hogy indokolt módosítani a petesejt adományozására vonatkozó szabályokat, mert a jelenleg kötelező anonimitás nem veszi figyelembe eléggé a társadalom érdekét.

Lenkovics Barnabás és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közös jelentésben fogalmazta meg, hogy a nemzetközi és a hazai tapasztalatok tekintetében ellentmondás feszül az egészségügyi törvény adományozást lehetővé tevő rendelkezése és a jogszabály szigorú adatvédelmi szabálya között, amely miatt a gyakorlatban a petesejt-adományozások szinte teljesen ellehetetlenülnek.

Kockázatos is lehet

A vizsgálat értelmében az adományozás kockázatot hordoz magában az adományozóra nézve, így a női ivarsejtekhez való hozzájutás korlátozott. Az adományozónak alá kell vetnie magát a petesejtek hormonális stimulációjának és napi felülvizsgálatnak, emellett kórházba is kell vonulnia.

Az eljárás nehézsége miatt elsősorban azok vállalnák az adományozást, akik rokoni, vagy baráti áldozatvállalással kívánják segíteni azt az asszonyt, akinek nem lehet gyermeke. De a törvény anonimitást ír elő, vagyis csak az egészségügyi intézetnek történő adományozást teszi lehetővé, a név szerinti befogadó javára történő közvetlen adományozást azonban tiltja.

Eltekintenének az anonimitástól

Az ombudsman megkérdezte a Magyar Orvosi Kamara szakmai és jogi bizottságait is, amelyek elfogadhatónak tartanák, hogy a donor és a befogadó egybehangzó kívánsága esetén a kötelező anonimitástól eltekintsenek.

Lenkovics Barnabás szerint a jogalkotó eredeti szándékával és a társadalom igényével is egybeesne, ha módosítanák a törvényt, a hozzátartozói és a szoros baráti kötelékeket és áldozatvállalást erősítő új szabály megfelelne mind az alkotmányos követelményeknek, mind a gyermektelen kérelmező, illetve a donorok jogos elvárásának, illetve a jövő generáció érdekének is.