Romániában jó üzlet a petesejtadományozás

2004.12.30. 10:59
Míg Európa legtöbb országában vita folyik a petsejtadományozás körül, Romániában egyre több nő jelenkezik donornak, jelenleg ugyanis ez az egyik leggyorsabb módja a pénzkeresetnek. Az Európai Unió országaiból havonta több száz terméketlen nő utazik Bukarestbe kezelésre.

Romániában rohamosan növekszik azoknak a nőknek a száma, aki hajlandóak egészséges petesejtjüket terméketlen pároknak adományozni - ezzel ugyanis a havi átlagbérnek megfelelő összeget tudják megkeresni. Az egyik bukaresti kórház már több donorral rendelkezik, mint az összes brit klinika együttvéve. Ez azt jelenti, hogy a kezelésre szoruló, terméketlen nők többsége havonta Bukarestbe utazik, hiszen ott áll rendelkezésre a legtöbb, számításba jöhető petesejt. Nagy-Britanniából például évente több mint 150 nő jár Bukarestbe, mert nem lát reményt arra, hogy saját hazájában petesejthez jusson.

Bukarestben kezelik az angol nőket

A BBC tapasztalatai szerint azonban a román nők egy része nem pusztán a pénz miatt vállalja a procedúrát, hanem valóban segíteni szeretne. Az eljárás nem egyszerű, ráadásul fájdalmas is, a petesejtet adományozó nőket ugyanis hormonkezelésnek vetik alá, a petesejtet pedig műtéttel távolítják el szervezetükből.

Ha egy nő Nagy-Britanniában szeretne petesejthez jutni, előfordul, hogy 7 évet is várnia kell, ezért döntenek sokan a Romániába utazás mellett, egy 35-40 éves nő ugyanis már értelemszerűen nem tud ilyen hosszú ideig várni. A petesejt így a román egészségügynek jól jöhet, nem panaszkodhatnak az adományozó nők sem, anyagilag mindenképpen jól járnak. Etikailag azonban sokan kétségbe vonják ezt az eljárást, hiszen akár a nők kizsákmányolásához is vezethet. Angliában is tervezik, hogy a petesejtet adományozó nőket anyagi jutatásban részesítik, melynek összeg 1000 angol font lenne, mintegy hatszorosa annak az összegnek, amit Romániában kínálnak a nőknek egy-egy petesejtért. Nagy-Britanniában érezhetően szeretnék megelőzni a nők bukaresti ingázását, de jelenleg a brit klinikák 90 százaléka nem rendelkezik petesejtekkel.