Amerikai kampány a szexturizmus ellen

2004.10.14. 16:13
Az amerikai külügyminisztérium hivatalos kampányt indított a szexturizmus ellen, mert - mint azt egy amerikai civil szervezet szóvivője kifejtette - a kiskorúakat megrontó pedofil szexturisták 25 százaléka amerikai.
"Valahányszor visszautasítottam, a helyi kerítő még fiatalabb gyermeket ajánlott fel, először 16, majd 14, végül 12 éveset" - mondta el sokkoló kambodzsai élményét a kampányt bevezető sajtóértekezleten John Miller, az amerikai külügyminisztérium illetékese. A nagyszámú amerikai pedofil utazóra vonatkozó meghökkentő közlés a World Vision nevű gyermekvédelmi civil szervezet szóvivőjétől, Joseph Mettimanótól származik, aki a kampány bejelentésekor szólalt fel - írta az AFP. A szóvivő 2 millióra becsülte a pedofília áldozatainak számát világszerte.

Hivatalos kampány egyesült erőkkel

A kampányt közösen indította az amerikai külügyminisztérium, a World Vision, az amerikai bevándorlási hatóság és az amerikai vámhivatal. A sajtóértekezleten Miller, aki a rabszolgaság elleni nemzetközi küzdelem nagykövete az amerikai külügyminisztériumban, leszögezte: "A probléma nem korlátozódik azokra az országokra, ahonnan a gyerekek valók, része a kereslet is, amely demokratikus és gazdag államokból indul ki".

Thaiföld és Latin-Amerika a fő célpont

A "fiatalkorúak szolgáltatta szexre utazó turisták" főleg az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Németországból, Japánból érkeznek - a Miller által idézett helyszíni jelentések szerint - a gyermek-prostitúció egyik központjának számító thaiföldi Csiangmaj városába. A World Vision szóvivője ehhez hozzáfűzte, hogy a latin-amerikai országokba a szexturisták 80 százaléka az Egyesült Államokból érkezik.

Jól szervezett kiszolgálóhálózat

Ennek a dollármilliókat mozgató "iparágnak" megvannak a maga honlapjai, "útikönyvei", ezért a kampány kezdeményezői kapcsolatba léptek az érintett ázsiai országok kormányaival. A szexturisták egy része eleve pedofil célzattal utazik rendszeresen külföldre, mások üzleti, vagy turistautakon a helyszínen bocsátkoznak ilyen kapcsolatba anélkül, hogy ezt előzetesen eltervelték volna, vagy erre vonatkozólag lettek volna előzőleg tapasztalataik.

Tavaly az Egyesült Államok súlyosbította a pedofil turistákra kiszabható büntetést, amely akár 30 évi börtön is lehet. Azóta hét amerikait adtak ki a "tetthelyekről", és ítéltek börtönbüntetésre az Egyesült Államokban. Elsőként egy hetvenéves pedofil férfira szabtak ki nyolcéves börtönbüntetést.

Ellentámadás

A kampány keretében a Yahoo internetes hálóján megnehezítik a pedofil portálok elérését, a CNN tévétársaság 39 amerikai repülőtéren sugároz majd a gyermek-prostitúció elleni üzeneteket - ezekben a légi kikötőkben évente 700 millió ember fordul meg. Tárgyalások folynak a légitársaságokkal annak érdekében, hogy ilyen hirdetéseket sugározzanak Ázsiába tartó járataikon. Az ENSZ-ben az amerikai diplomaták 50 ország képviseletével veszik fel a kapcsolatokat a pedofília elleni teendők összehangolására.

Mettimano elmondta, hogy a kampány korántsem szorítkozik majd általánosságokra, hangneme támadó, sőt fenyegető lesz. "Ezeknek az embereknek semmit sem mond, ha felhívjuk őket a gyermekek védelmére. Üzeneteink a törvényt fogják tudatosítani: Ha külföldön megrontasz egy gyermeket, odahaza börtönbe kerülsz."