horoszkóp

Hirtelen felindulásból költenek a nők

2005.01.06. 15:55
Méghozzá nem is akármennyit: az átlagos angol nő több mint 40 ezer forint értékben költ ruházkodásra havonta. Ha boldogtalan, ennél többet is, és ebben az se zavarja, ha elfogy a készpénze: ilyenkor akár hiteltúllépést is vállal. Ehhez képest mindenkori ruhatárának alig felét viseli.

Egy felmérés szerint az angol nők 100 ezer fontot (kb. 35 millió forintot) költenek cipőkre és ruhákra életük során: már 14 éves koruktól kezdve havi 124 fontot (43 ezer forintot) vásárolgatnak el. Persze ez nem általános: az új angol futballcsillag, Wayne Rooney shopaholic barátnője, Coleen McLoughlin például egy ebédidő alatt elszór annyit, amihez a többieknek 65 év kell.

A kutatók 3000 nőt megkérdezve jutottak arra az eredményre, hogy a hölgyek életük során átlagban 96 720 fontot költenek ruházkodásra. Ebből 43 ezer font jut felsőkre, 22 ezer cipőkre, 12 ezer szoknyákra, 19 ezer pedig kiegészítőkre. A nőknek átlagosan 1500 font értékű ruhanemű van a szekrényében, melyeknek mindössze 48 százalékát viselik is ténylegesen.

Észre se veszi, és már megvette

A nők gyakran vásárolnak hirtelen felindulásból: az ilyen, impulzusvásárlásnak nevezett felbuzdulások során többnyire az átlagnál valamivel magasabb összeget, 164 fontot szórnak el. A hölgyek 25 százaléka azonban maga is szégyelli utólag meggondolatlanságát, ezért partnerüknek nem vallják be, hogy ténylegesen mennyi pénzt is vertek el.

A Churchill Biztosító közvéleménykutatása szerint a nők 40 százalékát az sem tartja vissza a vásárlástól, ha esetleg elfogy a készpénzük: ilyenkor jön a hitelkártya, nem egy esetben a hiteltúllépés. A hölgyek 28 százaléka pedig a családjuk vagy barátaik segítségét veszi igénybe, ha maguk nem tudják finanszírozni ruhatáruk frissítését.

Önbizalom-kúra és hangulatjavítás

A vásárláspszichológiára szakosodott Christine Webber szerint "a vásárolgatás nem csupán a hölgyek előjoga, de az impulzív pénzköltés többnyire inkább őket fenyegeti. Ráadásul inkább a nők azok, akik hangulatuk vagy önbizalmuk helyreállítását is vásárlással oldják meg. És bár a legtöbb nő önálló kereső, mégis szégyellik, ha önmaguk kényeztetésére vásárolnak, ezért is titkolják az újonnan szerzett darabokat."