Vásárlásfüggők az osztrák csajok

2004.12.21. 15:11
"Kóros vásárlási függőség" sújtja a 14. és 24. életév közötti osztrák nők felét, míg ugyanebben a korcsoportban a férfiak 38 százaléka szenved ettől a jelenségtől - állapította meg az a felmérés, amelyet az Osztrák Munkáskamara (AK) megbízásából készített a Gallup közvélemény-kutató intézet a nagy karácsonyi és újévi bevásárlási láz tetőpontján.

A vásárlási mámor vagy vásárlási függőség problematikája Amerika és Európa nyugati országaiban már ismert jelenség, erre alkották meg angolszász nyelvterületen a shopaholic kifejezést. Ausztriában azonban olyannyira újnak számít, hogy a Kurier című napilap még értelmező magyarázatot is fűzött e kifejezésekhez "Shoppingolásnak hívják az új ifjúsági drogot" című cikkében. Ezek szerint a vásárlásfüggő mániákusan vásáról termékeket és szolgáltatásokat, de nem azért, mert azokra valóban szüksége van, hanem pusztán a vásárlás élményéért. Időnként még olyan dolgokat is megvesz az ilyen beteg, amelyekre egyáltalán nem is vágyik. A döntő tehát nem a megszerzett javak fogyasztása, hanem maga a vásárlás.

Főleg a nőket fenyegeti

Az ausztriai felmérés szerint ez a veszély inkább fenyegeti a nőket, mint a férfiakat, legyen szó bármilyen korosztályról is. Így például a 25. és 44. életév közötti nők 30, míg a a férfiak 25 százaléka, a 45. és az 59. életév közötti nők 14, a férfiaknak pedig a 12 százaléka, valamint a 60. és a 70. életév közötti nők 18 és a férfiak 16 százaléka sorolható a kóros vásárlási függőség által veszélyeztetettek csoportjába.

Hitelkártyával a társadalmi nyomás ellen

A nők nagyobb veszélyeztetettségét szakértők azzal magyarázzák, hogy a szebbik nem képviselői "társadalmi nyomás alatt állnak, hogy meghatározott szépségideálnak" feleljenek meg. A vásárlásmánia kialakulását segíthette elő, hogy van már olyan nemzedék, amely a készpénzfizetés nélküli vásárlás lehetőségei között nőtt fel, így vásárláskor úgy tűnik, hogy pénzt nem is ad ki a kezéből. Az ebből a szempontból leginkább veszélyeztetettek pedig nagyon vonzódnak az interneten keresztüli vásárlási módhoz is.

Eladósodással küzdenek az osztrákok

A Munkáskamara szerint szükség lenne arra, hogy megelőző programokkal akadályozzák a "vásárlási mámor" terjedését, valamint az iskolákban megtanítsák a gyerekeket a pénzzel való takarékos bánásmódra, és szélesítsék az adósság-tanácsadói hálózat lehetőségeit is.

Ausztriában a hónap elején adott hírt a sajtó arról, hogy növekszik az osztrák háztartások eladósodása. Két évvel ezelőtt még csak 300 000, jelenleg pedig már 450 000 volt az olyen háztartások száma, amelyek átlagadóssága 65 800 euró (kb. 16,2 millió forint). Az osztrák inkasszószövetség elnöke szerint az osztrák adósok közel 40 százaléka már nem feledékenységből, hanem tudatosan nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek. Néhány adósnak pedig annyi a tartozása, hogy már nem is tudja áttekinteni azok szövevényét. A sajtó szerint egy olyan bécsi vezeti a listájukat, akinek már 101 hitelezője van.