horoszkóp

A csajok válogatnak, a pasik hűségesek

2006.03.16. 16:45
A nõk a vásárlásban inkább a shoppingolás aktusát szeretik, míg a férfiakat a márkahûség jellemzi.

Az átlagos magyar internetezõ nyitott az új dolgokra, megfizeti a minõséget, és nagy beruházások alkalmával megfontoltan dönt - derül ki a NRC Piackutató és a TNS Hungary közös felmérésébõl, amely tízezer hazai internetezõ szokásait vizsgálta.

Bár a gyakori internetezõk 40 százaléka vásárol valamilyen rendszerességgel az interneten keresztül, az esetek többségében inkább kisebb értékû termékeket: könyveket, CD-ket, DVD-ket vesznek ily módon. A legelterjedtebb számlakiegyenlítési mód az átutalás, az online fizetés még nem hódított teret magának: mindössze a vásárlók egynegyedére jellemzõ. Míg az online rendelés a gyakran netezõk körében is csak egy kisebbségre jellemzõ, addig az, hogy vásárlás elõtt az interneten keresnek információt, általánosnak mondható: közel 90 százalék él ezzel e lehetõséggel, és keresi fel a gyártók, forgalmazók honlapját, szakmai weboldalakat vagy vásárlói fórumokat.

A kutatás az online vásárlás mellett az internet használók általános, vásárlással kapcsolatos attitûdjeire is koncentrált. E szerint elmondható, hogy az internetezõk háromnegyed része szívesen próbál ki teljesen új termékeket, és körülbelül ugyanennyien élnek az akciók adta lehetõségekkel. 80 százalékuk hajlandó a jobb minõségû árura több pénzt áldozni, míg 90 százalékuk széles körben tájékozódik, mielõtt nagyobb értékû terméket vásárol.

A nõk fogdosni és impulzusvásárolni szeretnek

A nõk körében sokkal inkább jellemzõ az üzletekben való nézelõdés, vásárolgatás, számukra igen fontos, hogy ne csak virtuális formában találkozzanak a kiválasztott termékkel, de meg is érinthessék azt, mielõtt a vásárlás mellett döntenének. Velük gyakorta megtörténik, hogy olyan dolgokra is szemet vetnek egy üzletben, amire a vásárlás elõtt még nem is gondoltak. 60 százalékuk saját bevallása szerint impulzusvásárló, míg ez az arány a férfiak esetében jóval alacsonyabb. A nõk mintegy fele, a férfiaknak viszont csupán egynegyede tölti szívesen szabadidejét azzal, hogy sorra járja az üzleteket, még akkor is, ha végül nem is vásárol semmit, csak nézelõdik. A nõkrõl továbbá elmondható, hogy a férfiaknál többet adnak a divatos öltözködésre, igyekeznek követni a divatot. Õk azok, akik érzékenyebbek az akciókra, leárazásokra: 82 százalékuk ha teheti, akciós terméket vásárol, míg a férfiak 70 százaléka használja ki az árleszállítások adta lehetõségeket.

Márkahû pasik, csapodár csajok

A férfiakat inkább a márkahûség jellemzi: kétharmaduk az esetek többségében ragaszkodik a megszokott márkákhoz. A nõknek csupán fele kötelezi el magát valamilyen brand mellett, õk szívesen próbálnak ki új dolgokat, akár új márkákat is.

Az életkor emelkedésével a divatkövetõ magatartás meglehetõsen háttérbe szorul. A 35 év felettieknek csupán egyharmada gondolja úgy, hogy õ lépést tart a divat alakulásával, míg a 14-17 évesek kétharmad része öltözködik a trendnek megfelelõen. A fiatalok szívesebben nézelõdnek, vásárolgatnak akár cél nélkül is, õk hajlamosabbak az impulzusvásárlásra, de érzékenyebbek az árakra: számukra az akciós termékek a legvonzóbbak. A 25-34 év közötti internetezõk jellemzõen márkahûek - 63 százalékuk általában a megszokott márkákat vásárolja - és hajlandóak többet áldozni a magasabb minõséget képviselõ termékekre.