horoszkóp

Shoppingfüggôk

2005.04.05. 16:25
Sétálj oda a szekrényhez. Nyisd ki az ajtót, futtasd végig a szemed a kínálaton. Hány pólót, nadrágot, ruhát, cipôt látsz, amit a) még sosem hordtál, b) egyszer-kétszer felvettél, de valamiért nem jött be, így csak porosodik? Van olyan darabod, amit azért nem tudsz felavatni, mert színben nem passzol semmihez? Van olyan holmid, amit azért vettél meg, mert olyan olcsó volt, hogy "akkor is megéri, ha sosem hordod"? Ugye tényleg nem hordod? Ha fizetésnap után körülnézel valamelyik bevásárlóközpontban, ott rójuk a folyosókat, mi, shoppingfüggôk. Te is közénk tartozol?

Dukai Regina, énekesnő

Sapkaôrült
Az egykor Kapuváron élô énekesnô korábban menetrendszerűen "ugrott át" édesapjával és bátyjával a közeli osztrák fôvárosba, Bécsbe, ahol olcsóbban és jobb minôségben kínálják a ruhákat, kiegészítôket, mint itthon. Amióta kevesebb ideje jut az utazásra, Budapesten próbál meg beszerezni különleges darabokat. Imádja a retró stílusú, sportos holmikat.

Fotó: Sárosi Zoltán

Regina gardróbjának nagy részét egy fiatal lány, Nicole ruhái töltik meg, ezek a modellek próba nélkül is olyanok, mintha ráöntötték volna, mégsem ezek az egyedi holmik hozzák lázba. "Évek óta imádom a sapkákat, fejfedôket. Máig ôrizgetem az elsô, bohócsapkára emlékeztetô snowboardsapim. Szeretem a baseballsapkákat is, de csak azt a fazont, ami egy picit rálóg a fülre és leszorítja. A most divatos kamionos baseballsapka nekem nem jön be. Jelenleg a golfozók által viselt fazon a kedvencem, de a télen több kötött sapkát is vettem, persze a már szokásos kendôk mellett..."

Regina csak az elmúlt egy hónapban tíz sapkát vásárolt, ebbôl négy teljesen egyforma fazon, csupán a színük más. Párja - Tibi a Hooligansbôl - jól szórakozik Regi mániáján, de megérti: ô is imád vásárolni.

Interneten keresztül azonban Orsi még mindig imád shoppingolni. "Ha az adott márkánál már tudod a konfekcióméreted, a legegyszerűbb a neten vásárolni. A kedvenc márkáim (GAP, Prada, Gucci) mind-mind megvásárolhatók így is. Mivel Magyarországról nagyon drága lenne rendelni, így most a férjem kint élô barátaihoz postáztatom a csomagot, ôk pedig elhozzák nekem, ha látogatóba jönnek.

Mit tehetsz a felesleges cuccokkal?

Fotó: Sárosi Zoltán
Pakold össze ôket egy nagy táskába és vidd be a munkahelyedre, a kolléganôid biztosan örömmel válogatnak majd köztük. Ha úgy érzed, ez ciki lenne, kimosva vidd el a Vöröskereszthez, vagy tedd le egy templom ajtajában, esetleg egy szemetes tetejére, de hipermarketek bejárata mellett is találhatsz ruhagyűjtô konténert.

Vásárlás interneten

Ha az Európai Unión belül interneten vásárolsz, alacsonyabb az áfa, és nincs vám sem (Magyarországon a sportcikkekre pl. 25, míg Angliában 17, Németországban 6-16%, és a nettó ár is sokszor alacsonyabb). Amikor kiválasztod a házhoz szállítás módját, a leglassúbb, ám legolcsóbb lehetôséget érdemes megjelölni, így általában 5-7 nap alatt kapod meg a csomagot.
Az Egyesült Államokból rendelni már jóval bonyolultabb, bár a ruhák és a sportcikkek gyakran fele annyiba kerülnek, mint Magyarországon, mégis: a postázás költsége igencsak borsos és még vámot is kell fizetned. A legjobban akkor jársz, ha egy tengerentúlon élô ismerôs címére rendeled meg a kívánt árucikket, és ô hozza el neked, amikor hazalátogat.
A biztonságos vásárlás érdekében lehetôség szerint webkártyával fizess. Ez "virtuális bankkártya", melyre mindig annyi pénzt teszel át a folyószámládról, amennyit költeni akarsz. Így nem kell megadnod valós számlaszámodat internetes vásárláskor, és nem tudnak visszaélni az adataiddal. (Igényelhetô többek között az OTP-nél és a K&H-nál.)

Fotó: Kiss Nelly
Cserebere

Bizonyára meglep, de a cégek nem kötelesek cserélni az eladott árut. Ez csupán vásárlóbarát marketingfogás részükrôl. A cserelehetôség idôtartama üzletenként változó. Ha ajándékba vásárolsz valamit, érdeklôdd meg, hogy az adott bolt milyen feltételekkel cseréli termékeit!

Tippek, hogy kevesebbet költs

Ne hordd magaddal a hitelkártyád és a bankkártyád, kizárólag annyi pénz legyen nálad, amennyit a keresett ruhára szánnál. Ha csak unalomból vásárolsz, keress magadnak értelmes elfoglaltságot, mintsem a plazákban ródd a köröket.

A cikk teljes változata az áprilisi Shape magazinban olvasható.