horoszkóp

Impotenciát okoznak a sikeres nők

MTI
2006.09.14. 15:42
A férfiak negyede a nő sikerei miatt kialakult frusztrációt okolja a szexuális teljesítménye elmaradásáért.

A férfiak többségét - saját bevallásuk - szerint nem érinti kellemetlenül, ha párjuk karrierje jobban alakul a sajátjuknál. A vezető pozícióban lévő, vagy saját vállalkozással rendelkező nők nagyobb része azonban úgy látja, hogy igenis problémát jelent, ha sikeresebb, mint a partnere - derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport legfrissebb internetes felméréséből.

Fordult a kocka

A vizsgálat arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen hatással lehet a párok szexuális életére a nemhez kötődő hagyományos szerepek átértékelődése: az a tény, hogy az elmúlt évtizedek gazdasági, társadalmi változásai következtében a nők életében a karrier előtérbe került. A válaszokból egyértelműen az a helyzet rajzolódik ki, hogy ami jó az egyik félnek, az gyakran problémákat okoz a kapcsolat másik szereplőjének.

Nem szexi, ha sikeres a nő

A nők sok területen jutnak vezető beosztásba, egyre többen döntenek manapság a saját karrier építése mellett, gyakran sikeresebbek is, mint partnerük. A nők karrierépítésének következménye, hogy kevesebb az egymásra jutó idő, a túlhajszolt, stresszes munkát végző nő fáradtsága csökkenti a (nemi) együttlétek gyakoriságát. Az is előfordul, hogy a férfit frusztrálja partnere sikere. Az ebből fakadó bizonyítási kényszer eseti, vagy akár hosszabb távon fennálló merevedési zavart is okozhat.

A férfiak negyede a nő sikerei miatt kialakult frusztrációt okolja a szexuális teljesítménye elmaradásáért. A vezető beosztású nők viszont úgy tapasztalták, 10 esetből négyszer a férfi szexuális kudarcát az okozza, hogy partnere jobban teljesít a munka világában.

Van megoldás!

A kérdőív kitöltőinek 62,5 százaléka lát összefüggést a sikeres nő által kiváltott frusztráció és a merevedési problémák kialakulása között. A nők ötöde véli úgy, akár ez az egyetlen tényező is komolyan befolyásolhatja a szexuális teljesítőképességet.

A párkapcsolati problémákat tovább mélyíti, hogy az érintett férfiak jelentős része nem mer segítséget kérni, nem keres fel urológus vagy andrológus szakorvost. Pedig a merevedési zavarok - különösen a lelki eredetűek - igen hatékonyan gyógyíthatók. Kezelésére ma már számos különböző, például hosszú hatástartamú megoldás is elérhető.

Ha ismét sikerül az ágyban egymásra találni, egy párkapcsolati tanácsadás, a problémák megbeszélése segíthet a kapcsolat hosszú távú harmonikussá tételén. Érdemes legyőzni a szégyenérzetet, megtörni a hallgatást.

Több más fórum mellett segítséget lehet találni a www.potencialis.hu weboldalon, a 06 40/36-00-00-ás telefonszámon pedig anonim módon lehet felvilágosítást kapni szakemberektől.