horoszkóp

Izzadt férfitestre izgulnak a nők

2007.02.09. 13:16
A férfiak izzadtságszagára nem csak szexuálisan izgulnak fel a nők, de korizolhormon-szintjük, pulzusuk és vérnyomásuk is megemelkedik - mutatta ki a Berkeley egyetem kutatócsoportja.

A kaliforniai Berkeley egyetem kutatói szerint egy, a férfi izzadtságban található anyag szagától a nők felizgulnak, felgyorsul a szívverésük és egy fontos hormon szintje is megemelkedik a szervezetükben - írta a Reuters.

A kutatási eredményeket ezen a héten publikálták a Journal of Neuroscience című lapban. A tudósok szerint ez a kutatás adta az első tudományos bizonyítékot arra, hogy az ember kibocsát olyan illatanyagot ami hatással van az ellenkező nem hormonaira, adta hírül a Reuters.

Az androsztadienon nevű anyag a tesztoszteron egy származéka, és megtalálható a férfiak nyálában, izzadtságában és spermájában is. A szaga a pézsmáéhoz hasonlít (aki nem tudja, hogy az milyen, futtasson meg egy pasit a ház körül, majd szagolja meg).

A kísérlethez az egyetem 48, 21 év körüli diáklányát használták, akiknél fejenként 20 szippantás után megnövekedett a kortizon hormon szintje - ami többek közt a szexuális izgalomért felelős -, és a pulzusuk, vérnyomásuk is emelkedett.

A kutatók kizárólag heteroszexuális nőket teszteltek a kísérletben, mert biztosak voltak benne, hogy a leszbikusokat nem hatja meg a férfiszag.

Összehasonlításképpen a lányokkal élesztőt is szagoltattak, ami érdekes módon semmi hatással nem volt rájuk. Ebből sajna még mindig nem vonták le azt a tudományos következtetést, miszerint a nőknek nem a fakanál mellett a helye.