horoszkóp

Máshogy sms-eznek a nők és a férfiak

2005.11.15. 15:40
Egy brit pszichológus nők és férfiak sms-használatát vizsgálta és arra a megállapításra jutott, hogy az üzenetek elárulják a feladó nemét.

A nők és a férfiak teljesen máshogy kommunikálnak sms-ben. A rövid, szarkasztikus üzenetek inkább a férfiakra jellemzők, míg a nők üzenetei hosszabbak és nagyobb érzelmi töltettel bírnak, írja a Stern című német lap. A hosszúságot és a szóválasztást az is befolyásolja, hogy az üzenetet fogadó személy férfi vagy nő, állítja Simeon Yates, brit tudós. Kutatásaiból az is kiderül, hogy a mobiltelefonok széleskörű elterjedésének ellenére még mindig hiányoznak az általánosan elfogadott formulák. A tanulmány eredményeiről a sheffieldi Hallam egyetem számolt be.

A férfiak inkább szitkozódnak

A nőkkel ellentétben a férfiak általában egymásnak sokkal rövidebb sms-eket küldenek, de azonnal változtatnak ezen a szokáson, ha a címzett egy nő, ilyenkor ugyanis hosszabban fogalmaznak. Lényeges nemi különbség mutatkozik meg az elküldött üzenetek tartalmában is. A férfiak inkább hajlanak a szarkasztikus megjegyzésekre, kétértelmű viccekre és szitkozódásokra. Ezzel szemben a nők főleg támogatásukat és rokonszenvüket fejezik ki az üzenetekben.

Harmadik személy jelenlétében inkább az sms jellemző

Yates szerint a mobiltelefon az emberi kapcsolatokat és az interperszonális kommunikáció módját is átalakította. Egy mobiltelefonnal az ember egyidejűleg életének több területét is menedzselni tudja. A többség számára például már gyakorlattá vált, hogy személyes kommunikációra használja az sms-t, különösen ha egy harmadik személy is jelen van. Jellemző példa erre az az eset, amikor egy férfi a barátaival van. Ebben a helyzetben sokkal inkább sms-ben jelentkezik partnerénél, semmint hogy felhívja.

Idegesítő mások csengőhangja

A kutató eredményei arra is rámutattak, hogy mind a mai napig hiányoznak a mobiltelefonálással kapcsolatos általános viselkedési szabályok. Ez alatt főképp a közterületeken való telefonhasználatot érintik. Egy a kutatáshoz kapcsolódó körkérdésből kiderült, hogy a legtöbb embert kimondottan idegesíti mások túl hangos csengőhangja.

Általános tendenciák

Yates szerint a tanulmány egyes eredményei azokon az általános különbségeken alapulnak, melyek a nők és a férfiak kommunikációját amúgy is jellemzik. "Érdekes, hogy kommunikációs igénye kielégítése érdekében mindkét nem idomult a mobiltelefon nyújtotta lehetőségekhez, igaz, kicsit eltérő módon" - fogalmazott a professzor.