Külföldiekkel házasodnak a spanyolok

2004.06.17. 10:32
Spanyolországban négy év alatt kétharmadával nőtt a külföldiekkel kötött házasságok száma. A spanyol nemzeti statisztikai hivatal szerint 1999 és 2002 között 63 százalékkal nőtt az olyan házasságok száma, ahol az egyik fél nem spanyol. Jelenleg a spanyol házaspárok 8,3 százalékánál idegen származású az egyik fél.
A statisztikák szerint a spanyol férfiak a latin-amerikai nőket kedvelik, míg a spanyol nők az európai férfiakat részesítik előnyben. Öt évvel ezelőtt több mint tizenegyezer kevert nemzetiségű házaspár élt Spanyolországban, míg 2002-ben közel tizennyolcezer. Az esetek több mint egyharmadában - 39,5 százalékában - a külföldiek egymással házasodtak. Érdekes, hogy a külföldiek általában nem velük azonos, hanem más nemzetiségűvel kötnek házasságot.

Ecuadorból jöttek

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Spanyolországban 2,6 millió regisztrált külföldi él, ez a teljes lakosság 6,2 százaléka. A külföldi lakosok száma 1998 óta megnégyszereződött. A legtöbben ecuadoriak, ők teszik ki az összes külföldi 14,6 százalékát. A második helyen a marokkóiak, a harmadikon pedig a kolumbiaiak állnak.

A külföldiek a munkaképes korú lakosság 4,7 százalékát adják, s 53,1 százalékuk férfi. A mezőgazdaságban dolgozók 8,4 százaléka külföldi, az építőiparban ez az arány 6,9 százalék, a szolgáltatási szektorban 4,4 százalék, az iparban pedig 3,1 százalék.