Kétezer ismeretlen címre levélszemétben küldte el önéletrajzát egy állást kereső közgazdásznő, aki egyszer már elhelyezkedett ezzel a módszerrel. Legtöbben azonban még mindig úgy tartják, az ismerősöknél érdemes próbálkozni, ha munkát keresünk.

"Munkahelyet szeretnék váltani, és mivel nem tudtam számomra megfelelő munkakörről, úgy gondoltam, a napokban szétküldöm az önéletrajzomat abban a reményben, hogy jobb ajánlatot kapok majd válaszként" - mondta a Velvetnek egy névtelenséget kérő közgazdásznő, aki angol és magyar nyelven írt önéletrajzát kedvese címlistáját felhasználva minden - számára ismeretlen - címre elküldte, és az illetékeseket arra kérte, biztosítsanak számára lehetőséget személyes meghallgatásra. A nem illetékeseket pedig arra, továbbítsák a levelét ismerőseiknek.

Levélszemét kétezer címre

A nyilatkozó hölgy kérte, elektronikus üzenetére ne használjuk a spam kifejezést, pedig az ilyesfajta kéretlen, nagy tömegben küldött üzenet klasszikus levélszemét (a szó egyébként konzerv löncshúst jelent, egy angol film hatására került be az internet nyelvébe, és az amerikai Ferris Research piackutató cég legfrisebb jelentése szerint évente 50 milliárd dolláros kárt okoz a felhasználóknak).

"Körülbelül kétezren kapták meg a levelemet, négy helyről máris érkezett visszajelzés, és arra számítok, hogy a továbbiakban válogatni tudok majd az ajánlatok között" - folytatta a nő, aki első diplomáját idegenforgalmi és szálloda szakon, a másoddiplomáját európai uniós ismeretekből szerezte. Hosszú ideje ugyanannál a vállalatnál dolgozik. "Egy jó rendezvényszervezői munkával kibékülnék, de minden olyan munkakör érdekel, amelyik felelősséggel jár: például irodavezető is szívesen lennék" - mondta a nyilatkozónk.

Juhász Előd és a szkeptikusok

Cikkírónk - akihez átlagosan hetente egy alkalommal jut el egy álláskereső levél, korábban például legalább ötször az egykori zenebutikos Juhász Elődé - kétkedve hallgatta az álláskereső nő terveit, aki azonban elmondta, ez a módszer nála már korábban is bevált. "Másfél évvel ezelőtt is hasonlóképp kerestem munkát. Egy héttel az után, hogy szétküldtem a leveleket, már el is helyezkedtem. Ismerőseim körében is tudok pozitív példákat" - mondta a nő.

Kevésbé szerencsés az a huszonéves újságíró, aki két hónap alatt kis híján 40 személyi kérdésekben döntéshozó pozícióban dolgozó embernek küldte el az önéletrajzát. "A negyvenből négy esetben álláshirdetésre írtam, ezek közül csupán egy visszajelzést kaptam: elutasítottak. A többiek címét a cégük honlapjáról gyűjtöttem össze. Egy helyről sem kaptam választ. Minden bizonnyal csuklóból törölték a pályázatom" - mondta Dávid, akinek végül sikerült elhelyezkednie. "Az internetes próbálkozásaim semmit nem értek, az ismerőseimen keresztül kaptam végre munkát" - mondta az újságíró, aki szerint ez az általános tapasztalat.

Fizetésvarázsló és metakommunikáció

Ettől függetlenül az utóbbi néhány évben természetessé vált, hogy az álláskeresők többsége az interneten megjelent álláshirdetéseket is rendszeresen figyelik. Az új munkatársakat kereső cégek vagy tanácsadó cégekeiken keresztül, vagy pedig közvetlenül adják fel hirdetéseiket. Az állásközvetítő cégek pedig honlapjukon különböző szolgáltatásokkal igyekeznek segíteni a munkát keresőknek.

A CV-online honlapján többek közt található egy állásteszt elsősorban azoknak, akik még nem tudják, mely pozíciók felelnek meg a képességeiknek. Ehhez csak a tevékenységi kört kell egy listáról kiválasztani, amelyiken a média valamiért nem szerepel, ugyanakkor az építkezéstől a kutatásig minden mást választhatunk. A Jobline oldalára látogatókat arról tájékoztatják, a nonverbális kommunikáció jelentősége felértékelődött az állásinterjúkon, és tanácsokat kapnak arra, hogyan viselkedjenek a személyes konzultáción. A Jobpilot egyebek közt fizetési teszttel vette fel a versenyt más állásközvetítő oldalakkal. A munkát keresők megrendelhetik fizetési helyzetüknek gyors kiértékelését, amelyből az is kiderül, képességeiknek megfelelően milyen fizetési igénnyel lépjenek fel leendő munkaadójuknál.