Egy új spanyol törvénytervezet az apáknak tíznapos "szülési szabadságot" biztosít, illetve arra kötelezi a nagy cégeket, hogy készítsenek nemi egyenlőségi terveket.

Márciusban kerül a spanyol parlament elé egy olyan törvénytervezet, amelynek célja nemi egyenlőséget teremteni a munkahelyeken - írja az Eurohírek.hu. A tervezet szerint gyermekük születésekor az apukák választhatnak: vagy tíznapos "szülési szabadságot" vesznek ki, vagy 18 napig maradnak otthon, utóbbi esetén csak az időszakra járó fizetés felét kapják meg. Az új jogszabály ösztönzi majd a rugalmas munkaidő alkalmazását is.

Jelenleg a spanyol férfiak mindössze két napig lehetnek távol a munkától, ha feleségük gyermeket hoz a világra, ezzel szemben a brit, a svéd, a dán vagy francia apukák két-három hét fizetett szabadságot is kapnak.

Eltörölni a hátrányokat és a zaklatást

A most benyújtott spanyol jogszabály-tervezet arra kötelezi a 250-nél több alkalmazottal rendelkező cégeket, hogy egyenlőségi tervekről egyeztessenek a szakszervezetekkel. Természetesen a hátrányos megkülönböztetés általában nem a férfiakat sújtja: Spanyolországban jelenleg a nők átlagosan 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A kormányzat azt is szeretné elérni, hogy az egyenlőségi terv keretén belül visszaszorítsák a munkahelyi szexuális zaklatást. A tervezet négy évet hagy arra, hogy a cégek kidolgozzák intézkedéseiket. Ha ezután sem szűnnek meg a kifogásolt anomáliák, akkor a hatóságok bírságolnak majd.

Az ígéretek szerint a kormányzat anyagilag is támogatja majd a törvénytervezet által előírt intézkedések végrehajtását.