horoszkóp

A nyárral együtt múlnak a ragyák

2006.09.01. 14:06
A pattanásoknak minden hiedelem ellenére semmi köze a rendszertelen szexhez, a húsevéshez, a gumicukorhoz vagy a zsíros falatokhoz. A problémát sokszor magának az orvosnak köszönhetjük, ráadásul a ragyák nyáron virágzanak igazán.

A nap sem segít

A korábbi hiedelmek ellenére nem igaz, hogy a pattanásoknak jót tesz a napsütés. Egy bőrgyógyászati szaklapban (Journal of Dermatology) megjelent kutatás szerint épp az ellenkezője igaz. Egy erősen pattanásos, ötszáz főből álló tesztcsoporton végzett kísérlet kimutatta, hogy négy és félszer gyakoribban jönnek elő bőrproblémák a nyári hónapokban.

Hónapokig tartó baktériumfürdő

Dr. Apostol Éva bőrgyógyász szerint a meglepőnek tűnő eredmény nem alaptalan. "Én a saját pácienseimen látom, hogy a pattanásos megbetegedések legtöbbje rosszabbodik nyáron, ami valóban végleg leszámol azzal a tévhittel, hogy a nyári hónapok kifejezetten jó tesznek a problémás bőrnek. "Az izzadás és a meleg nem tesz jót a pattanásoknak, amit orvosi néven szakszerűen aknénak nevezünk. A hőtől és a melegtől elszaporodnak azok a baktériumok, amik a gyulladásos megbetegedést okozzák. Nem segít a szolárium sem. Ott ugyanis ugyanez a helyzet. Bár az igaz, hogy kisebb időintervallumban vagyunk ilyenkor a baktériumfürdőben, mint egy 24 óráig tartó fülledt nyári napon."

Nincs nyoma a vérben

Arról, hogy miért és hogyan alakulnak ki a pattanások, szintén számtalan tévhit kereng. Legtöbben az étkezést, a dohányzást és az alkoholfogyasztást okolják, és egészen a nyolcvanas évek végéig tartotta magát az a legenda, hogy a pattanásos bőr csak azokat sújtja, akik nem élnek rendszeres nemi életet. "Az igazság az, hogy az orvostudomány egyre biztosabb abban, hogy az akne probléma hormonális eredetű. Ha kibillen a hormonháztartás egyensúlya, megnövekszik az androgén, az a férfi hormon szint, akkor gyakran ez a fő tünet, még úgy is, hogy a vérben lehet, hogy ennek semmi nyoma nincs." - tudtuk meg szakértőtől.

Orvosok közötti konfliktus

A bőrgyógyász szerint az az állítás sem igaz, hogy a pattanás kizárólag a serdülőkor egyik kellemetlen, de szerencsére átmeneti velejárója."A magyar felnőtt lakosság körülbelül húsz százalékát érinti a probléma, nagyobb részt nőket. A korán elkezdett hormonális fogamzásgátló szedése például, nagyon gyakran okoz a bőrproblémákat, ami aztán maradandó is lehet. Ez főleg azokban az estekben káros, amikor a hormonháztartás még nem állt be.". Apostol Éva hozzátette, érdekes konfliktus van ilyenkor a nőgyógyász és a bőrgyógyász között, hiszen utóbbi gyakran ír fel fogamzásgátlót a páciensnek a menstruációs ciklus beállítása érdekében, de közben pedig hosszútávon tönkreteheti vele a bőrét. Azt is megtudtuk, hogy viszonylag új keletű, de férfiaknál is egyre gyakoribba probléma, főleg a testépítők körében. A szteroidok, a fehérje-diéta és az egyéb izomnövelő szerek szinte méregként hatnak a bőrre.

Belülről, szintetikusan

Saját tapasztalatból tudhatjuk, hogy dohányzás, a fűszeres ételek és a gyakori alkoholfogyasztás csak ront a helyzeten, még akkor is ha nem feltétlenül kiváltó okai a problémának. "Nem tesz jót sem a füst, sem az alkohol fogyasztásból fakadó testhőmérséklet változás sem. Azonban van remény a gyógyulásra. Belsőleg lehet kezelni az aknét. Kúraszerűen, szintetikus vitaminokkal. Van, akiknél már egy kúra is csodát tesz."