horoszkóp

A stressz ellen legjobb, ha mosolygunk

2006.08.10. 09:59
A stressz a legártalmasabb tényezők egyike, ezért az orvosok kötelezővé tennék az egyhuzamban eltöltött, három hetes pihenést mindenkinek. A nők különösen veszélyeztetettek.

A stressz a legártalmasabb tényező

Két hét évi rendes szabadság helyett legalább három hetet töltsenek az emberek pihenéssel, mert ennyi idő kell a szervezet teljes megújulásához - ajánlja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, amely a stresszt nevezte meg a XXI. században az egészségre az egyik legártalmasabb tényezőnek.

Három hét pihenés kell mindenkinek

WHO képviselői elmondták, hogy azért kell a három hét pihenés, mert az első héten az embernek hozzá kell szoknia az új helyzethez, környezethez, a második hét a mindennapi gondok felejtésére szolgál, míg a harmadik héten töltődik fel a szervezet energiával. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon sokan azért vesznek ki rövid szabadságot, mert állandó félelemben élnek, hogy elvesztik munkahelyüket. A stresszhelyzet pedig krónikus fáradtságot, gyakran szív és érrendszeri megbetegedést okozhat.

A WHO tíz tanácsot fogalmazott meg a stressz ellen, köztük a sötét gondolatok elűzését humorral, a rostokban gazdag étrendet, a napi félórás testedzést, de a világszervezet javaslata szerint a leghatékonyabb természetes gyógymód a stressz ellen a mosoly és a szex.

A nőket jobban kikészíti

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredményei szerint a szokásosnál hosszabb munkaidő, s az azzal együtt járó stressz a nők egészségére rombolóbb hatással van, mint a férfiakéra, a nők ugyanis stresszhatás alatt hajlamosabbak többet dohányozni, több kávét inni és több egészségtelen rágcsálnivalót fogyasztani.

"A férfiak életmódjára, a túlórázás, illetve a munkahelyi stressz nem hat negatívan, a nők azonban kimutathatóan több zsíros rágcsálnivalót, édességet vesznek magukhoz, több koffeintartalmú italt isznak, és több cigarettát szívnak el ezekben az időszakokban. Ráadásul a feszültség hatására hajlamosabbak a konditerem látogatását, a kocogást, a testedzést is elhanyagolni - jelentette ki Daryl O'Connor, a Leedsi Egyetem munkatársa.