Nehezen esnek teherbe az aggódó nők

MTI
2004.04.22. 13:59
Kaliforniai kutatók szerint a sokat aggodalmaskodó asszonyok nehezen esnek teherbe a mesterséges megtermékenyítés során. Azok esetében, akik a megtermékenyítési eljárás következtében kieső munkanapok, a betegszabadságon töltött idő miatt nyugtalankodtak, 30 százalékkal csökken a megtermékenyíthető petesejtek száma.
A gyermekre vágyó, ám közben sokat aggodalmaskodó asszonyok jóval nehezebben esnek teherbe mesterséges megtermékenyítés során, mint azok, akik könnyű szívvel, izgalmak nélkül néznek az esemény elébe - állapították meg kaliforniai kutatók.

Csak nyugalom!

A San Diego-i egyetem egyik kutató csoportja 151 természetes módon teherbe esni nem képes, és mesterséges megtermékenyítést vállaló asszonyt vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy kisebb a siker esélye azok körében, akik nem tudnak megszabadulni az eljárással kapcsolatos egészségügyi aggodalmaktól, esetleg tartanak a fájdalmaktól, vagy éppen az orvosi költségek nyugtalanítják őket. Azoktól a nőktől, akik az eljárás egészségügyi vonatkozásai, a várható testi fájdalmak, az esetleges mellékhatások, vagy a műtét, illetve későbbi a szülés esetleges veszélyei miatt aggodalmaskodtak, az orvosok 20 százalékkal kevesebb petesejtet tudtak nyerni - és ezek közül még kevesebb volt megtermékenyítésre alkalmas - mint az eljárást nyugalommal viselő asszonyoktól.

Nem szabad a költségek miatt aggódni

Még rosszabb volt a helyzet azok esetében, akik a megtermékenyítési eljárás következtében kieső munkanapok, a betegszabadságon töltött idő miatt nyugtalankodtak, az ő esetükben 30 százalékkal csökkent a megtermékenyíthető petesejtek száma - állapította meg a kutatást végző csoport vezetője, Hillary Klonoff-Cohen. Érdekes módon azok, akik a mesterséges megtermékenyítési eljárás költségei miatt aggódtak leginkább, társaiknál jóval hajlamosabbak voltak idő előtti vetélésre.

Az eredmények elemzésekor a kutatók figyelembe vették a nők életkorát, bőrszínét, dohányzási szokásait, és azt, hogy addig hány alkalommal próbáltak mesterséges megtermékenyítés révén teherbe esni.

Enyhíteni kell a feszültségen

Bár a stressz negatív élettani hatásai eddigi is jól ismertek voltak, eddig senki sem tisztázta a nők feszült lelki állapota és a mesterséges megtermékenyítési eljárások sikeres közötti fiziológiai összefüggéseket - hangoztatta a San Diego-i kísérletet ismertető Fertility and Sterility című szaklap. A mesterséges megtermékenyítéseket végző klinikáknak figyelembe kellene venniük a jövőben azt, hogy miként enyhíthetnek a hozzájuk forduló nők feszültségein - fűzte hozzá a folyóirat.