horoszkóp

A nyomtatón vezetik le a feszültségüket az európai dolgozók

dns
2007.11.26. 10:10
Az értelmetlen értekezletek, a gorombaság, a főnök támogatásának hiánya munkahelyi stresszt okoz, derült ki egy munkahelyi stresszt vizsgáló felmérésből. Idegesít még bennünket a rossz klíma, a rossz berendezés. Dühünket a klaviatúrán vezetjük le, de van, amikor a nyomtatót rúgjuk szét.

Az európai munkavállalók felét az elhúzódó, értelmetlen megbeszélések dühítik a legjobban, és 48 százalékukat a munkahelyi faragatlanság és gorombaság hozza ki a sodrából – derült ki egy, a kontinens 18 országára kiterjedő felmérésből, amelyben az úgynevezett irodai dühöt vizsgálták arra a riasztó adatra reagálva, hogy 2007-ben az Európai Unió már több mint 20 milliárd eurót fordított a stressz kiváltotta betegségek kezelésére.

Ha lassú a gép, ha nincs levegő

A megkérdezettek nagy része úgy tatja, az iroda elrendezése rossz, és ez frusztrálja őket. A spanyolok kiugróan magas arányban emelték ki ezt a problémát, mint stresszforrást: a válaszadók 79 százaléka. A kollégák kisebb részét az tudja kiakasztani, ha nehezen fér hozzá a munkájához szükséges információkhoz és dokumentumokhoz, felidegesíti magát, ha lassú a számítógépe, vagy az irodai levelezőrendszere, és a kollégák azt is rosszul élik meg, ha a főnöküktől vagy a kollégáiktól nem kapnak elég támogatást. A megkérdezettek 37 százaléka a rosszul szabályozott hőmérsékleten is stresszel, 31 százalékát idegesíti a munkahelyi politizálás.

A felmérés arra is kitért, hogy az irodai feszültségüket hogyan szokás levezetni. A vizsgálatból kiderült, hogy az irodai dolgozók több mint négyötöde szemtanúja volt már annak, hogy valamelyik kollégája kiborult. Az északi országok dicsekedhetnek a legnyugodtabb dolgozókkal, ott a megkérdezetteknek csak a 68 százaléka látta már kollégáját őrjöngeni. Olaszországban a munkavállalók 94 százaléka élte már át.

Összerugdossuk a nyomtatót

A faxnak vége

A kelet-európai régióban és az Egyesült Királyságban a munkavállalók 19 százaléka a környezetében lévő eszközökön áll bosszút. A 26 százalék tollakat tesz tönkre, 16 százalék a mobiltelefonját vagy a billentyűzetet csapkodja. A megkérdezettek 12 százaléka vallotta, hogy összerugdosott már nyomtatót vagy fénymásológépet.

Egy korábbi felmérésben TNS Eurobarometer eredményei Európai Unió lakosainak 41 százaléka szerint munkája túl megerőltető és idegőrlő, 21 százalékuk úgy érzi, veszélyes és egészségtelen körülmények között dolgozik, 14 százalék pedig úgy véli, hogy munkája akadályozza a szakmai, családi és magánélet egyensúlyának fenntartását.

A stressz allergiát okozhat

A stressz kutatására és kezelésére több vállalat is nagy figyelmet fordít. A korábbi felmérésből kiderült, hogy a munkahelyi feszültség allergiát okozhat. Budai Allergiaközpontban stresszkezelő tréninget indítottak azoknak a pácienseknek, akiknél azt tapasztalják, hogy a stressz oka lehet állapotuk romlásának. A tréning azoknak szól, akik nehezen kezelik a feszültséget, a hétköznapi problémáikon sokat időznek, mielőtt dönteni tudnának, és ha nem a számdékaik szerint alakulmak a dolgok, azon érzelmileg nehezen tudnak túllépni.

A munkahelyi stresszre vonatkozó európai keretmegállapodást Magyarországon is végre kell hajtani. A megállapodásban az áll, hogy a stressz következményeit kommunikációs eszközökkel, a cég és a munkavállaló céljainak összehangolásával, vezetői támogatással, a felelősségi körök elkülönítésével, jobb munkaszervezéssel, és a munkakörnyezet javításával lehet csökkenteni, és ennek végrehajtására Magyarországnak is ki kell dolgoznia a tervét.

Írjon nekünk!
Ha az ön munkahelyén éppen nincs levegő, ha a kollégája bírálta a kiskosztümjét a kávészünetben, ha lefagyott a gépe kétszer, ha a főnöke ijesztően aktív péntek délután, vezesse le a feszültségét nálunk! Térjen ki arra is, ha épp nem a Velvetnek ír levelet, milyen más módon nyugszik meg!