A D-vitamin lassíthatja a mellrák terjedésének folyamatát. A vitamin betegségre gyakorolt hatásáról Carlo Palmieri beszélt a Reutersnek, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgálatai szerint az előrehaladott emlőrákban szenvedő nők szervezetében a D-vitamin szintje jóval alacsonyabb, mint azoknak a nőknek a szervezetében, akik betegsége a kezdeti stádiumban van.
A napsütés csökkenti a veszélyt
„Ez az eredmény alátámasztja a feltételezést, hogy a tumor terjedését ez a zsírban oldódó vitamin befolyásolhatja. Korábbi tanulmányokból már ismertek a napozás betegségre gyakorolt hatásai. A statisztikai adatok ugyanis rámutattak, az emlőrák előfordulása magasabb az északi fekvésű országokban, ahol a napsütéses órák száma alacsony” – mondta az onkológus.
A D-vitamint, vagyis a kalciferolt nemcsak táplálékkiegészítő formájában vehetjük magunkhoz. A vitamin előanyagaiból a szervezetben is képződik az ultraibolya sugárzás hatására, azonban az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorra jelentősen csökken. Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a D3 vitamint. Az előbbi inkább a növényekben található meg, állati eredetű élelmiszerekben pedig mindkettő. A D3 vitamin keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.
Az emlőrák a leggyakoribb nőket érintő tumor, de a gyógyulási valószínűsége nagyon magas, ha időben diagnosztizálják.