Szenteh Natália először nem tudott mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy fia homoszexuális. Pár hét után azonban úgy érezte, elfogadta fia másságát, azóta próbál azokon segíteni, akiknek ez nem sikerül. Hiszen a legtöbb szülő kétségbe esik, támad, vagy éppen magát okolja.

Hét éve működtet meleg gyermekek szüleit segítő telefonos szolgálatot Szenteh Natália. Eredetileg egy olyan klubot szeretett volna létrehozni, ahol találkozhatnak a homoszexuális kamaszok szülei, de úgy tűnt, az emberek szívesebben maradnak inkognitóban. Telefonon keresztül ezt könnyebben megtehetik, de Szenteh Natália mindenkivel szívesen találkozik, aki igényli. Amikor megkerestem, némileg szürreálisan azt javasolta: találkozzunk a kis mamutoknál, ahol a padon ülve fog várni, hiszen évek óta minden szülővel itt találkozik. Igaz, én még nem vagyok szülő, de velem is. Végül a budai bevásárlóközpont egyik kávézójában kötöttünk ki, itt kezdtünk el beszélgetni egyedülálló kezdeményezéséről, amellyel olyan embereken segít, akikről a legtöbben nem is gondolnák, hogy esetleg segítségre szorulnak. Hiszen míg az mindenki fejében megfordul, hogyan dolgozza fel valaki a másságát, hogyan irányítja az életét, az már keveseknek jut eszébe, hogyan éli meg mindezt a háttérben a szülő. Szenteh Natália két felnőtt fiú édesanyja, és maga is érintett, hiszen az egyik fia meleg.

"Én úgy érzem, viszonylag könnyedén elfogadtam a másságát. Magam is azt hittem először, hogy nehezebb lesz, mert amikor a fiam elmondta, hogy nem fog menyasszonyt hozni a házhoz, mindannyian sírtunk. Nekem a fiam segített, rengeteget beszélgettünk, és hetek alatt fel tudtam dolgozni. De tudtam, van, akinek ez nem megy ilyen gyorsan, és vannak családok, ahol ez tényleg komoly gondokat okoz, adott esetben szét is hullhat a család. Ezért szerettem volna a hasonló gondokkal küszködő szülőkön segíteni, át akartam adni a pozitív szemléletemet."

Mi volt az első gondolata, mikor a fia közölte, hogy meleg?

Leginkább rá gondoltam, hogy hogyan fog beilleszkedni, nem fogják-e kiközösíteni, utána pedig az jutott eszembe, hogy milyen kínokat állhatott ki, mire eljutott oda, hogy előhozakodjon ezzel. Én tulajdonképpen nem gyanakodtam arra, hogy meleg, utólag sem tudok felidézni olyan emléket, ami erre utalt volna, kamaszkorában is voltak lány barátai. És végül természetesen nekem is eszembe jutottak azok a sztereotip gondolatok, amelyek minden szülőnek, hogy nem lesz tőle unokám.

És az önhöz forduló szülőknek mi az első gondolata?

A szülő legelőször magára gondol, hogy mit fognak szólni a rokonok, munkatársak, és mindenkinek kivétel nélkül eszébe jut, hogy nem lesz unokája. Aztán rá kell jönni arra, hogy a szülőség arról szól, hogy kicsit háttérbe húzódjunk, és a gyerek oldaláról szemléljük a dolgokat. Általában az anyák az elfogadóbbak, és ők azok, akik hamarabb feldolgozzák. Én úgy vettem észre, az apák sértődöttebbek. Ha egy fiú nőies, az anya úgy érzi, rá hasonlít, az apa viszont ugyanezért kissé sértve érzi magát. Ráadásul szerintem az apákban erősebb az a vágy, hogy a gyerek tovább vigye a nevüket.

Előfordul, hogy a szülők magukat okolják?

Hogyne! A legtöbben azt kérdezik, mit rontottak el a nevelésében, és megpróbálnak okokat keresni. Felidézik a gyerekkort, hogy lányosan viselkedett-e a kisfiú, hogy nem verekedett, autózott, mint a többiek. De én úgy gondolom, a nevelés huszadrangú dolog. Ott van az én két fiam, két év korkülönbséggel, teljesen együtt nőttek fel, együtt neveltem őket, és mindig is közel álltak egymáshoz. Ennek ellenére az egyik heteroszexuális, a másik viszont meleg. Legfeljebb elfojtani lehet ideiglenesen, sokan például direkt verekedésre biztatnak egy visszahúzódó kisfiút, vagy játékpuskát adnak a kezébe, de a gyerek így csak konfliktusba kerül önmagával.

Úgy vettem észre, hogy csak fiúkról beszél.

Érdekes módon többnyire fiús szülők jelentkeznek. Ennek szerintem két oka van, egyrészt sokkal elfogadottabb, ha két lány egymáshoz ér, vagy kézen fogva járkál, míg két fiút ezért megszólnak. Egy leszbikus kapcsolat nem annyira feltűnő, így talán könnyebb is elfogadni, feldolgozni. Emellett szerintem sajnos a társadalom még mindig sokkal többet foglalkozik azzal, hogy mit csinálnak a férfiak, mint hogy mit csinálnak a nők.

A könyvéből úgy vettem észre, sok szülő sorscsapásként éli meg, hogy gyermeke meleg.

Sokan felteszik a kérdést, hogy mért pont velünk történik ez? De szerintem ez nem, csoda, hiszen a társadalom részéről sok az elmarasztaló megjegyzés a homoszexuálisokkal szemben, nem egyszer nyíltan buziznak. Amit még a mi korosztályunk látott a tévében, médiában, az arról szólt, hogy a meleg férfiak női ruhába bújnak, és mindegyikük AIDS-es.

Az ön fiát is érte hátrányos megkülönböztetés?

Nem nagyon tudok róla, de neki az a szerencséje, hogy egy nagyvárosi, értelmiségi környezetben mozog. Engem sok vidéki szülő megkeres, és ki lehet jelenteni, hogy a vidéki homoszexuális fiatalok sokkal rosszabb helyzetben vannak. Sokan jönnek fel közülük Budapestre, de nem mindenki jár szerencsével.

Van aki egyáltalán nem hajlandó elfogadni, hogy gyermeke meleg?

A szülőkkel folytatott beszélgetéseim nemrégiben könyv formában is megjelentek, és az egyik kritika éppen az volt, hogy nem közöltem olyan szülővel interjút, aki keményen ellenállt volna. De én ilyennel nem is nagyon találkoztam, úgy gondolom, aki engem felhív, abban már elindult az elfogadás folyamata, és én tovább próbálom terelni efelé. Másrészt könyvemmel a társadalom nagyobb elfogadását is szerettem volna kivívni, és rávilágítani arra, mennyire nehéz ennek a helyzetnek a feldolgozása, mert ebbe a legtöbben bele sem gondolnak. Amikor egy szülő először szembesül ezzel a ténnyel, hajlamos azt gondolni, hogy ez csak egy átmeneti állapot, és majd elmúlik. Ezt a témát én igyekszem elkerülni, mert nem akarok senki ezzel áltatni.

Van olyan szülő, aki megszakítja gyermekével a kapcsolatot?

Azok között, akik engem megkerestek nem volt, de több ilyen estről tudok, inkább vidéken gyakoribb, ahol nehéz ezt a helyzetet diszkréten kezelni. Tudok olyan esetről is, hogy a szülő nem támogatta tovább a gyermeke tanulását. Ez azért szomorú, mert sokan elkallódnak közülük.

Mennyire hajlandóak találkozni a szülők homoszexuális gyermekük partnerével?

Aki elfogadó, az abszolút hajlandó rá. Én még az elején rendeztem egy újévi ebédet, amire meghívtam a mi idősebb barátainkat, ismerőseinket, és a fiam meleg barátait is, sőt természetesen karácsonyozni is együtt szoktunk.

Támogatja, hogy meleg párok is fogadhassanak örökbe gyereket?

Igen. Hiszen érzelmileg ugyanolyan alkalmasak rá, mint amilyen alkalmasak, vagy éppen alkalmatlanok vagyunk mi, heteroszexuálisok.

Szenteh Natália könyve És ha a te gyereked lenne homoszexuális? címmel jelent meg a Masculus Kiadónál. Jelenleg az Írók boltjában és az Osiris és az Atlantisz könyvesboltokban kapható, ára 1900 Ft. Szenteh Natáliát pedig a 200-7990-es számon lehet elérni.