horoszkóp

Szép vagy ronda? Megmondja a gép!

2007.03.18. 16:55
Vége annak az időnek, amikor a ronda nők és férfiak olyan kamu dumákkal próbáltak javítani helyzetükön, hogy nekik csak érdekes arcuk van, meg különben is, izlések és pofonok. Egy számítógépes program megmondja az igazságot. És még tanácsot is ad, hogy javíthatunk a külsőnkön. Már akinek futja plasztikai műtétre.

Ausztrál tudósok olyan számítógépes programot alkottak, amely képes arra, hogy megkülönböztesse a szép arcokat a kevésbé szépektől. A találmány működési elve, hogy felméri a látott arc arányait és összeveti azokat modellek, színészek képeivel, több mint 200 nő arcával a világ minden tájáról.

A fényképet a szoftver beemeli a programba és miután összevetette a benne lévő arcokkal, 1 és 10 között leosztályozza.

Öncsúfítás ellen

Mindez nem csak jó játék, de például a plasztikai sebészetben igen előnyösen lehetne használni, és egész biztosan sikere lenne a szórakoztató és a kozmetikai iparban is - vélik szakértők.

Elsősorban azonban orvosi területen tudnák igen eredményesen használni, segítségével meg lehetne előzni, hogy a páciensek elhamarkodott döntést hozzanak külsejük megváltoztatására vonatkozóan.

Claudia Schiffer arca is az adatbázisban

A szoftver különlegessége, hogy fel tudja mérni az arc arányait, figyelembe veszi a homlok, az orca, a szemek és a száj közti távolságot. Hogy erre képes legyen, a fejlesztők 215 különböző korú és etnikumú nő képét használták fel a program megalkotásához, köztük Claudia Schifferét, Kate Mossét és Catherine Zeta-Jonesét.

Egyetért a gép az emberi szemmel

A kutatók az adatbázis segítségével meghatározták a legszebb nők arcának legjellemzőbb vonásait és ezek alapján alkották meg az arcfelismerő technológiát.

Úgy találták, hogy bár a kiválasztott hölgyek igen különböző arcvonásokkal rendelkeztek, mégis nagyjából egyezett az, amit a program szépnek talál, azzal, ami emberi szemmel nézve is szép.

Jön a férfiváltozat is hamarosan

Ha a számítógépnek egy arcot mutatunk, a szoftver nem csak kíméletlenül szembesít a valósággal, hanem tanácsot is ad, hogy miként lehetne szebbé tenni a látványt. Ha kell, hozzátesz valami az archoz, ha kell, elvesz belőle.

Épp ezért lehetne az egyik fejlesztő szerint nagy hasznát venni a plasztikai sebészetben. Mivel azonban a szépségipar célközönségébe már nem csak a nők tartoznak bele, a kutatók arra készülnek, hogy létrehozzák a szoftver férfi változatát is.