horoszkóp

Nő a szexrabszolgák száma Ázsiában

2004.09.29. 12:13
Egyre nagyobb méreteket ölt a nők és a gyermekek szexrabszolgasága Dél-Ázsiában - állapította meg az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A jelenségért a térségi konfliktusok és a szegénység a felelősek.
Mint Szadig Rasid, az UNICEF dél-ázsiai regionális igazgatója szerdán Colombóban egy tanácskozáson kifejtette, az olyan konfliktusok, mint az afganisztáni vagy a nepáli, gyerekek és fiatalok ezreit kényszeríti menekülésre, a biztonság és a munka keresése közben azonban legtöbben belekeverednek a szexkereskedelembe. "Ez a helyzet nem más, mint modern rabszolgaság, és ellenőrzése egyre inkább kicsúszik a hatóságok kezéből" - hangsúlyozta Rasid.

Évente 500 ezer nő és gyerek az áldozat

Az UNICEF-igazgató szerint minden évben 500 ezer nőt és gyereket adnak el szexrabszolgának Ázsiában, többségüket a kontinens déli részén. Ez csaknem a fele a világban eladott 1,2 milliónak. Rasid szerint azoknak a kormányoknak, amelyek 2001-ben Japánban aláírták a gyermekkereskedelem elleni globális irányelveket, mielőbb a jelenség gyökereit kell orvosolni, mint a szegénység és az egyenlőtlenség, egyúttal meg kell erősíteniük az együttműködést a határok védelmében.

Turisztika és gyermekvédelem

A különböző civil szervezetek ugyanakkor azt szeretnék, ha a magánszektor is segítene a gyermekprostitúció megállításában, különös tekintettel a dél-ázsiai idegenforgalmi és szállodaiparra. Mint Carmen Melania Madrinan, a gyermekprostitúció, gyermekpornográfia és a szexuális célú gyermekkereskedelem letörését célzó ECPAT szervezet igazgatója a tanácskozáson elmondta, már felvették a kapcsolatot a térség turisztikai üzletembereivel a gyermekek védelmében.