horoszkóp

A szex csökkenti a prosztatarák veszélyét

MTI
2004.09.15. 10:00
Egy brit kutató szerint a hosszú élet titka a heti háromszori szeretkezés. A felmérések szerint a magyarok hozzák is ezt az arányt.
A heti háromszori szeretkezés tíz évvel meghosszabbítja az életet - állítja David Weeks. Az edinburghi Royal Hospital professzora arra a vizsgálat-sorozatra alapozza véleményét, melyet 3500 személy körében végzett. Volt közöttük mindössze 18 éves ifjú és természetesen számos idős páciens. A legöregebb közöttük 102 esztendős volt.

Csökkenti a rákveszélyt

Nemcsak a nagyközönség, a szaklapok is fölfigyeltek a bejelentésre. A British Journal of Urology ismertette Graham Giles rákkutató vizsgálati eredményét. Eszerint 1529 egészséges és 1079 prosztatarákkal veszélyeztetett férfi szeretkezési szokásaiból azt a következtetést vonta le, hogy a heti háromszori szexuális kapcsolat egyharmaddal csökkentette a rákveszélyt azokhoz képest, akik fele ilyen gyakorisággal csábították kedvesüket az ágyba. A kutatók értelmezése szerint az aktus tisztítja a prosztatát a megtelepedő rákkeltő anyagoktól.

Több tanulmány emlékeztet az ősi bölcsességre, miszerint az erős érzelmi kapcsolat és ennek beteljesedése, a szexuális viszony nem csupán örömforrás, hanem a betegségek elleni védekezés egyik módja is. A stressz gyengíti a szervezetet, hangsúlyozza számos kutató, a szerelem viszont erősíti, mondják mások. A British Medical Journal tanulmánya szerint "akik rendszeresen gyakorolják az erotikus életvitelt", kevésbé vannak kitéve a cukorbajnak, a magas vérnyomásnak, valamint a szív- és érrendszeri betegségeknek. A szex gyógyítja a fejfájást, ha hinni lehet az amerikai Rutgers University (New Jersey) orvosai által publikált véleménynek. "A nemi kielégülés felér két aszpirinnel", idézi szavaikat a Sciences et Avenir című francia tudományos magazin. Az okot a szexuális aktus idején az agyban bőségesen keletkező endorfin, a fájdalomcsillapító hormonális vegyület természetes feszültségoldó és fájdalomcsillapító hatásában látják.

Több száz millió

A kutatók a mai szerelem három formáját említik. A szexuális vágy párosodásra késztet, a romantikus szerelem valamely különleges személy iránti sóvárgásban él, a tartós kapcsolat hosszú idejű együttlétre ösztönöz. "Megnyugtat, értékesebbé tesz bennünket, jót tesz velünk a szerelem" - mondja Marianne Salleron pszichológus, a francia állami házassági tanácsadó szolgálat vezetője, aki szerint erősíti az ember humanista voltát, fokozza a tanulási kedvét és segíti abban, hogy megtalálja helyét a világban.

Naponta 240 milliónyian lépnek szexuális kapcsolatba. Ezt az adatot az Egészségügyi Világszervezet munkatársa, Judith Mackay közölte. A francia L'Express hírmagazin érthető keserűséggel fűzte hozzá ehhez az adathoz, hogy a szerelem bajnokaiként számon tartott franciák évente 144 alkalommal szeretkeznek, s ezzel eléggé lemaradnak éppen a magyarok mögött, akikről átlagosan és személyenként évi 152 szexuális kapcsolatot tart bizonyítottnak a statisztika.