Egyre többen kapják el a szifiliszt

2004.08.09. 15:48
Világszerte újra egyre többen kapják el a rettegett szifiliszt, pedig a köztudatban már csak a múlt század betegségeként él a gyógyítható baj. Magyarországon idén ötszáz embert támadhat meg a betegség. Az Egyesült Államokban rohamosan terjed a szifilisz egy újabb változata, amely ellenállónak bizonyult a fájdalmas penicillin-injekciók helyett alkalmazott antibiotikumos kezelésre.
A kilencvenes évek vége óta az azithromycin nevű gyógyszert adták a szifilisszel fertőzött betegek egy részének, mert ez a hosszú távon ható antibiotikum könnyedén gyógyította az alattomos nemi betegséget. Négy pirula általában teljes gyógyuláshoz vezetett.

Mutáns szörny

Mostanra azonban a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy a négy különböző városból szerzett szifiliszes minták tíz százaléka ellenáll az eddig használt antibiotikumnak. San Franciscóban a mutáns vírus jelenléte az 1999-2002-es négy százalékról 2003-ban 37 százalékra ugrott. A növekedést szinte kizárólag a meleg vagy biszexuális férfibetegek leletei között mérték. A kutatásról a New England Journal of Medicine orvosi szaklap adott hírt.

Szakértők szerint az azithromycint szedőknek kontrollra kell mennie a gyógyszer szedésének végeztével, mert előfordulhat, hogy a szifiliszhólyagok eltűnnek ugyan, de közben a betegség megtámadja az agyat, és elmezavart, bénulást vagy halált okoz.

Sokáig a penicillinkúrát ajánlották a szifilisz ellen, a szert kétszer kell befecskendezni a páciens ülepébe. Ez az injekció jóval fájdalmasabb, mint a többi, mivel sokkal több anyagot kell az izomrostok közé bejuttatni.

A szifilisz elterjedtsége az Egyesült Államokban a kilencvenes években csökkent, majd 2000 és 2003 között húsz százalékkal nőtt. Ekkor körülbelül 7100 esetet tartott számon a járványügyi hatóság. a legveszélyeztetettebb városokban (Seattle és San Francisco) vicces reklámkampánnyal, Healthy Penis főszereplésével igyekeznek megállítani a terjedést, ráadásul még online tesztelésre is nyílik lehetőség.

Ötszáz beteg

Dr. Horváth István, a SOTE bőrklinikájának professzora a Velvetnek elmondta, hogy ugyan idei hazai számadatok még nincsenek, de ő 2004-re 500 friss szifiliszest jósol. Azt is elmondta, hogy a tavalyi évben valamelyest csökkent a megbetegedések száma, de idén sajnos jelentősen emelkedett nálunk is. Magyarországon néhány száz beteget kezelnek évente. Jó hír, hogy ma már ritka a halálos kimenetű szifilisz.

Horváth professzor szerint a betegség gyógyítására és a felvilágosításra nem elegendő az állami támogatás, és az is óriási probléma, hogy megszűnt a központi ellenőrzés, illetve vannak olyan magánorvosok, akik nem jelentik be a szifiliszes megbetegedéseket.

Tudta-e Ön?

A szifilisz (vérbaj, luesz, bujakór) a Treponema pallidum baktérium által okozott fertőzés, amelynek három stádiuma van.

Az első stádiumban, 15-24 nappal a megfertőződés után fájdalmatlan fekély jelentkezik a hímvesszőn, ill. a hüvelyben vagy körülötte, amely néhány héten belül magától meggyógyul.

A második stádiumban, azaz körülbelül két hónappal a megfertőződés után, nem viszkető kiütések a testen, beleértve a nemi szerveket, a tenyereket és a talpakat, fekélyesedés a szájban, enyhe láz, kopaszodás foltokban, nyirokcsomóduzzanatok a lágyékban, hónaljban, nyakon. Ezek a tünetek néhány hónap múltán maguktól megszűnnek.

A harmadik stádiumban - több hónappal vagy évvel a megfertőződés után - szívkárosodás, csont és ízületi károsodás, elmezavar, bénulás következhet be.

A betegség a történészeknek is nyújtott némi segítséget, például így bizonyosodott be, hogy egyes apácák és szerzetesek élnek nemi életet, hiszen a kizárólag nemi úton terjedő szifilisz köztük is felütötte a fejét.

Ady Endre és Vlagyimir Iljics Lenin is szifiliszben halt meg.