horoszkóp

Bridget Jones már nem vicces

2005.08.10. 10:10
Ez most a szinglik hete, de ez sem változtat azon, hogy a szinglik nyolcvan százaléka nem élvezi az egyedüllétet, még Bridget Jones sem, aki már negyven éves.

Ez most a szinglik hete, nem is világnapot kaptak, hanem egy egész hetet. Így aki meg akar szabadulni párjától, még péntek előtt tegye, ez a hét ugyanis maximálisan a szinglikről szól, és ettől majd nyilván jobban érzi magát az ex. Bár nálunk még nem szokás ezt ünnepelni, de nem árt tudni, hogy ilyen is van. Ezen a héten egy kicsit büszkébbek lehetnek magukra a szinglik, és feljebb emelhetik a fejüket. Igaz, nem sok mindenki tudja, hogy róluk kell megemlékezni, hiszen Angliában is még csak most kezdik bevezetni a köztudatba a szinglik hetét.

A többség utálja

Míg Nagy-Britanniában szinglirendezvények tömegével találkozhatunk a héten, itthon továbbra is mellőzöttnek éreztetik magukat, érthetetlen például, hogy a két hete megrendezett szinglihétvégét miért nem időzítették a szinglihétre? Bár nálunk még állítólag nem annyira súlyos a helyzet, mint Angliában, ahol a felnőtt társadalom 48 százaléka egyedülálló, ami több mint súlyosan hangzik. Igaz, a szinglik többsége átmeneti szingli, nem rendezkedik be teljesen erre az életmódra, hanem néhány hónap, esetleg év múlva belevág a tartós párkapcsolatba egy újabb partnerrel. És hiába mondogatják a szinglitudósok, hogy az egyedüllétben sok jó dolog van, a partnernélküliek 82 százaléka nem új élettapasztalatként fogja fel a szingliszakaszt, hanem olyan periódusként, ami minél hamarabb túl kell esni. Ebből kifolyólag valószínűleg nem is értékelik különösebben, hogy a társadalom egy egész hetet szentel nekik.

A szinglilét a kutatók szerint csak terjedni fog, és 2010-re Angliában a háztartások 40 százaléka egyszemélyes háztartás lesz. Ez pedig minden kutatás szerint rossz, az embereknek ugyanis nem jó egyedül, gyakrabban lesznek betegek, hajlamosabbak a depresszióra, érzelmileg instabilak és egészségtelenül táplálkoznak. Nem beszélve a gazdasági és ökológiai szempontokról. Egy egyedül élő embernek ugyanúgy meg kell vennie mindent, mint egy családnak, lakás kell neki, fűtenie kell, és ugyanúgy van a háztartásában porszívó, meg autó, mint egy családi háztartásban, ahol három-négy ember osztozik ezeken a tárgyakon. Így két egyedül élő ember kétszer anyi helyet foglal, és kétszer annyi pénzt és energiát fogyaszt, mintha összeállnának egy háztartássá. Ráadásul ez az, ami nem függ össze a szingliséggel, hiszen sok párkapcsolatot fenntartó ember igényt tart az önálló lakásra és a magánszférára, igaz ez az állapot csak addig tartható fenn, amíg a kapcsolat gyermektelen.

Bridget Jones már nem vicces

Nagy-Britanniában a héten nyomtatták ki Bridget Jones újabb kalandjait, a szinglihétre igazítva. A könyvet azonban egyre több kritikával illetik, mondván Bridgetnek már rég ki kellett volna mennie a divatból, főleg, hogy a pszichológusok szerint is jelentős társadalomromboló hatása van. Bridget Jones már negyvenéves, és egy negyvenes, gyermektelen, útkereső szingli már nem olyan vicces, mint egy harmincas, arról nem is beszélve, hogy mit érdemel az a nő, akinek még Colin Firth sem felel meg? Vannak azonban öntudatos, magukat boldognak valló szinglik is, mint például Sacha Cagen, a nemzetközi szinglihét egyik szószólója, akik szerint az igazi szinglik nyitottak a világ dolgaira, és örömmel fogadnak el minden, az élet által felkínált elehtőségeket. Inkább, minthogy egy nem kielégítő kapcsolatban szenvedjenek.