horoszkóp

Reklámfogás a szőkék lázadása?

pl
2004.11.23. 17:00
A szőke nők Göncz Kingánál kezdődött tüntetése épp a kizárólag szőkéket alkalmazó, szombaton nyíló Blondy étterem-kávézó előtt ért véget. A Velvetnek ez gyanús.
Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal előtt tüntetett délelőtt tíz órától a szőke nők húsz fős csoportja, hogy tiltakozzon a kirekesztés és az emberi butaság ellen. A demonstráció egy második kerületi szórakozóhely előtt folytatódott, ahol rendőrök igyekeztek csillapítani a csapat felbőszült nő kedélyeit. A Velvet riportere álruhában, szőkén vegyült el a tüntetők között.

Tíz perc az egész

Tekintse meg képeinket!
A hivatal előtt médiamunkások rohangáltak toronymagas adrenalinszinttel és ziháló mellkassal a szőkék után, a Velvet riportere innen tudta biztosan, hogy jó helyen jár. Bár több mint tíz sápadthajú nőre számítottunk, az épület előtti állványzaton tízóraizó építőmunkások így is nagyon meg voltak elégedve. Egy tüntetőhöz siettünk, érdeklődni, csak úgy, barátságosan, beszélni vele, mint szőke a szőkével, ám a hajszín ellenére a nő látványosan hátat fordított a Velvetnek, majd beült egy autóba. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal kommunikációs vezetője, Galambos Róbert odabent fogadta a szőkéket, a tüntetést szervező Szőke Nők Mozgalma a Negatív Megkülönböztetés Ellen csoport vezetője pedig átadta a petíciót Szabó Szilvia helyettes államtitkárnak. Tíz óra huszonegy perc volt. Vége a tüntetésnek - súgta meg a riporternek az egyik médiamunkás.

Tiltsák be a vicceket!

"Tisztelt Dr. Göncz Kinga miniszter asszony! Azért fordulunk a nyilvánossághoz, hogy tiltakozzunk a kirekesztés és az emberi butaság ellen, hogy tüntessünk az esélyegyenlőség mellett és felemeljük szavunkat nőtársainkért, a szőke nők jogaiért! Kirekesztésmentes Magyarországon szeretnénk élni!... Követeljük a szőke nők értelmi képességeit becsmérlő viccek betiltását a közbeszédben és a médiában!" - olvashatták a rapidtüntetés után az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal egyik szobájában a szőkék követeléseit, akik a második kerület egyik szórakozóhelye felé vették útjukat, hogy folytassák a demonstrációt.

Csak figyelemfelhívás

A szőke nők tüntetése médiaeseménynek bizonyult, a Fekete sas utcában ugyanis több újságíró gyűlt össze, mint ahányan maguk a demonstrálók voltak. Marsi Anikót viszont hiányoltuk, pedig a kilenc rendőrrel biztosított helyszínen a Fókusz remek riportot készíthetett volna. "Etikátlan a szórakozóhely reklámkampánya. A szőke nők megalázásával próbálják felhívni magukra a figyelmet" - morogja az orra alatt egy barnás-szőke tüntető. "Mi a szőke nő hajában a barna tincs? A remény" - ezt az ősrégi viccet bizonyára mindenki ismeri, a kizárólag szőkéket alkalmazó Blondy étterem-kávézó így reklámozza a szórakozóhelyet, ami mellesleg szombaton nyit. Összefüggést keresni aközött, hogy a szőkék épp itt, épp ezen a héten, épp a nyitás előtt jöttek ide tüntetni, persze nem akartunk azonnal. Feszülten figyeltük, ahogy az egyre inkább reklámfogásnak tűnő performansz kibontakozik.

Kenik-vágják

Klikk a képre!
"Kedves Barátaim, Szőke Csajok! Azért vagyunk ma itt ez előtt a szórakozóhely előtt, hogy hangot adjunk felháborodásunknak! Tiltakozunk egy ilyen szórakozóhely nyitása ellen, amely üzleti megfontolásból tovább fokozza a szőke nőkkel kapcsolatos negatív előítéleteket! Azért vagyunk ma itt, hogy felemeljük szavunkat a szőke nők jogaiért! Mi szőkék pont ugyanannyira vagyunk okosak, rátermettek, vagy buták, mint bármelyik nőtársunk! Ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírunk, mint más hajszínű embertársaink! Azt akarjuk, hogy előítéletektől mentesen tudásunk és tetteink alapján ítéljenek meg bennünket!" - kiabálta a mikrofonba a tüntetők szóvivője, Tímár Krisztina, festett szőke, amúgy logisztikai asszisztens. Majd hangosan követelte, hogy a Blondy tulajdonosai azonnal változtassák meg a szórakozóhely nevét és kérjenek bocsánatot. Az étterem üzletvezetője öltönyben, frissen borotválva ekkor kilépett az ajtón, mint aki mit se sejt, hagyta, hogy az arcához vágjanak egy tortát, és biztos, ami biztos, még két tojást is bevállalt. A rendőrök természetesen azonnal intézkedtek, felvették a tüntetők adatait, hogy egy későbbi eljárásban azonosítani tudják a tojásdobálót.

Békével váltak el

Nem akarok feljelentést tenni - tudtuk meg később Bolyóczki Zoltán üzletvezetőtől, aki a Velvetnek elmondta, buta félreértés történt, nem akarták kigúnyolni a szőkéket. "Formabontó, egyedülálló helyet akartunk, és nem az volt a célunk, hogy nevetség tárgyává tegyük a szőke nőket. Mellesleg a befektetők nyolcvan százalékának a felesége szőke, szóval gondolhatja, hogy nem akartunk kitolni a szőkékkel" - magyarázta az üzletvezető lapunknak. Tímár Kriszta szerint azonban a Blondy reklámjai csak erősítik a szőke nőkről élő sztereotípiákat, és ennek bizony véget kell vetni. A tüntetés végén mégis békejobbot nyújtott Bolyóczkinak, aki meghívta őt a megnyitóra.

Jegyzet: Szőke tünti, vagy mi
Amúgy remek volt. Hogy ne mondjam, fenséges. Ahogy humortalan emberek próbálnak viccesek lenni, de ugyanakkor tagadni, hogy csak marháskodnak, mert valahol azt olvasták, hogy a tréfa kétértelműen szép. Ha már szerencsétlen Jáksó ötösével olvassa fel a szőke nős vicceket, ha egyébként is ez a mi kedvenc hülyeségünk, hát miért ne ébredhetnénk egy reggel azzal, hogy játsszunk felháborodósdit? Sőt. Menjünk oda kiabálni valami hivatalosnak látszó épület elé s végül hajítsunk tortát egy reklámra vágyó vendéglős arcába. S íme, lett is három síkja e hallatlanul szofisztikált történetnek. Egy: a szőke nős viccek márpedig vannak. Jelzem, nem csak nálunk, még Norvégiában is, ahol pedig ettől a női lakosság nyolcvan százaléka széttüntethetné az agyát, mindegy. Vannak. Ott tojja le őket mindenki, szőke, barna, kopasz, pettyes egyaránt. Kettő: önmagában is vicces, a piacon lévő baromságokra mintegy rálicitáló tüntimüntit lehet rittyenteni szabad óráinkban, lehetőleg nem is hosszan, mondjuk tíz percecskére, hogy le ne késsük a kozmetikust. Három: végleg nevetségessé lehet tenni magunkat, ahogy az első pillanatban átlátszó reklámhecc-szerűség keretében álmosan kóvályogva demonstrálunk és azt játsszuk, hogy azt játsszuk, hogy azt játsszuk. Félreértés ne essék: sem a szőke nős viccek, sem maguk a szőke nők nem a világörökség részei. Úgy lehet marháskodni velük, ahogy csak akarunk. Még egy vacak éttermet is hirdethetünk a hátukra állva. De könyörgök, csináljuk jól, ha már csináljuk.