Vécébe száműzik a szoptató nőket

2004.08.02. 14:41
Az étkezőben étkezni, a vécében üríteni szokás - és nem fordítva. Senkinek nem jutna eszébe, hogy a mellékhelyiségbe vonuljon villásreggelizni vagy akár egy pohár tejet meginni. Miért várnánk ezt el egy kisbabától? Valóban visszataszító egy nyilvánosan szoptató nő látványa? A kérdések a hétfőn kezdődő Szoptatás Világhete kapcsán merültek fel bennünk.
A magyar védőnők szeretnék, ha a gyermekét szoptató nő látványa nálunk is hétköznapi látvánnyá válna, ennek feltételei azonban korántsem adottak mindenütt. Gyakran előfordul, hogy a szoptatni vágyó kismamák esetenként prüdériába és megrökönyödésbe ütköznek. A héten világszerte az anyatejes táplálásért kampányolnak az egészségügyi szakemberek, itthon a Magyar Védőnők Egyesülete rendezte meg a Szoptatás Világhetét.

Nyilvános diszkréció

Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka az első hat hónapban, erősíti a csecsemő immunrendszerét, védekezőképességét, a szoptató anyánál pedig megelőzi a mellrák kialakulását - állítják a védőnők. A szoptatás nem csupán táplálékot biztosít a babának, de fontos szerepe van abban is, hogy baba és mama közt kiegyensúlyozott kapcsolat alakuljon ki.

A Szoptatás Világhetének célkitűzése, hogy elfogadottá tegye és népszerűsítse az anyatejes táplálást, és így a kórházakban is lehetőséget teremtsen a kulturált és diszkrét szoptatásra. Egyéb nyilvános helyekről - éttermekről, kávézókról, plázákról - egyelőre nem szól a fáma.

A nyilvánosság nem jelent feltétlenül magamutogatást. Az etetés nyilvános helyen is diszkréten elvégezhető, mégis sokan vannak, akiket felháborít a látvány, s nem gondolnak bele abba, hogy ők sem az illemhelyen költik el ebédjüket. A sok pozitív visszajelzés mellett sajnos jócskán akadnak negatív példák is.

Gyorsszoptatás a gyorséttermekben

A Kismama magazin májusi számában megjelent olvasói levél kapcsán parázs vita alakult ki a lap online fórumán. A hölgyet nem engedték szoptatni egy Pizza Hutban, nyílt levelét több ezer felháborodott reagálás követte. A Velvet szerette volna a gyorsétterem üzemeltetőit is megkérdezni az ügyről, azonban nem sikerült utolérnünk a cég illetékesét.

Más gyorséttermek nem ijednek meg a kisgyermekes anyáktól. A McDonald's pünkösdfürdői éttermének vezetője kérdésünkre elmondta, bár soha nem látott még szoptató anyukát az étkezőtérben, ha ez megtörténne, az sem jelentene problémát. "Egyébként a mozgássérült vécében helyeztünk el egy széket erre a célra, ahova a baba és a mama nyugodtan félrevonulhatnak, ha úgy adódik", mondta el kérdésünkre Papp Attila.

A hazai Burger King gyorsétterem-hálózatot üzemeltető cég vezetőjétől megtudtuk, hogy náluk nincs sem pelenkázó, sem erre a célra rendszeresített szék a mellékhelyiségekben. Sümegi László viszont semmi akadályát nem látja annak, hogy bárki megszoptathassa gyermekét a gyorsétterem étkezőterében.

A szopás hatalma

Kisgyermekes férfikollégánk párja, Lidi számos történettel szolgált az üggyel kapcsolatban, ismerősét például egy fővárosi könyvtár kávézójának asztalánál érték tetten, amikor szoptatott. A leleplező hölgy - aki egyébként egy kétgyermekes családanya volt - állítólag valóságos pánikrohamot kapott, meg nem erősített információk szerint a "rémes esetet" az intézmény igazgatójának is jelentette. A könyvtár nyáron zárva tart, így vezetőségét nem sikerült elérnünk.

"Nekem igazán kellemetlen tapasztalatom nem volt eddig, eltekintve néhány halkabb beszólástól, de azok meg egyáltalán nem érdekelnek", mondja saját tapasztalatairól Lidi. Babájuk nemrég múlt két éves, és még mindig boldogan szopik. Belekóstol ugyan mindenféle másba is, de egyelőre eszében sincs leszokni az anyatejről.

Szily László kollégánk elmondta, hogy amikor párjával és babájukkal Máltán nyaraltak, egy munkáspárti székház teljes vezetőségét mozgósították az éhes baba miatt. A vallettai épület kávézójában szoptatni készülő kismamát látva ugyanis a székház vezetője elrendelte a helység teljes kiürítését. Az öltönyös párttagok az értekezletet félbeszakítva hagyták el az épületet, szép példát szolgáltatva a liberális gondolkodás szimpatikus túlkapására.

Etetőszék a vécében

Az IKEA áruházakban világszerte külön szoba áll rendelkezésre a kismamáknak a szoptatásra. Így van ez a budapesti áruházakban is. "Igaz, a helyiség egyben van a pelenkázóval, és így akár fél órát is kénytelenek vagyunk várakozni, mire sorra kerülünk", jegyezte meg egyik kisgyermekes kolleginánk. Jó hír viszont, hogy az áruház éttermében ebédlők ingyen kapnak bébiételt.

Szerkesztőségi villámfelmérésünk eredménye azt mutatja, hogy a kellő diszkrécióval kezelt szoptatás ellen senkinek semmi kifogása nincs. "Egy tiszta textilpelenkával simán letakarható a lényeg, és úgy senkit nem zavar. Ha nagyobb már a gyermek, és hajlamos időnként felemelkedni, sőt forogva és vigyorogva mustrálni a környezetét, az mar gázosabb", véli Vomit. A Velvet egyik munkatársa a külföldön már elterjedt, itthon még csak elvétve található nyilvános baba-mama szobákat tartja kifejezetten hasznos ötletnek, Keki pedig egyszerűen nem érti, "mi a gázos a nyilvános szoptatásban".

Honnan tudhatjuk, hogy helyesen szoptatunk?
A Magyar Védőnők Egyesülete szerint a megfelelő szoptatás jelei a következők:
٭ Gyakori táplálás napi 8-12 alkalommal

٭ A babát addig engedik szopni, amíg egyik oldalon abba nem hagyja a szopást

٭Hallható az intermittáló ritmusos szopás és nyelés

٭Naponta legalább két nedves pelenka az első két napon

٭ Ha voltak rózsaszín húgysavkristályok, a harmadik nap után eltűnnek

٭ A harmadik naptól napi 4-6 nedves eldobható pelenka vagy 6-8 nedves textilpelenka